Nu får tornedalingarna upprättelse

Nu har regeringen bestämt sig för att under våren starta kartläggningen av rasbiologernas framfart i Tornedalen.

Kulturminister Amanda Lind (MP) anser att det är viktigt att synliggöra den svenska statens övergrepp mot tornedalingarna.
– Vi ska lyfta fram historien och ge förslag på vad som kan leda till försoning, säger hon till SVT.

Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) krävde 2016 att regeringen skulle tillsätta en sannings-och försoningskommission och två år senare presenterades en förstudie som kulturdepartementet finansierat. Och det handlar bland annat om skallmätningar och finskt språkförbud i den svenska skolan.

Enligt förstudien har 154 personer i sexton samhällen och byar utsatts för skallmätningar och registreringar ända fram till 1952.
– Det är oerhört viktigt att vi synligggör övergreppen, både för att något liknande inte ska kunna hända i framtiden och för att bygga ett nytt förtroende mellan minoriteten och den svenska staten. För det finns djupa sår inom minoritetsgruppen, säger kulturminister Amanda Lind till SVT.

Beskedet om att det blir en sannings-och försoningskommission kom efter regeringens samråd med svenska tornedalingars riksförbund och enligt målsättningen ska kartläggningen av övergreppen vara färdig i juni 2022.

Läs hela artikeln på SVT här!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-02-14