Hanna Aili fick ta emot priset Världens tornedaling. Foto: Mattias Barsk

En härlig yra trots uppförsbacken

Den två dagar långa Tornedalsyran i Stockholm blev en härlig fest trots en uppförsbacke som få andra arrangemang skulle överlevt.

- Samtal föddes och det skapades nya kontakter, det var fint att se, säger arrangören Mattias Barsk, Arctic Minds.

Det fanns två syften med yran: Dels att visa tornedalsk kultur för världen men också att få tornedalingar i främst Stockholm att mötas och ge dem en plattform.

Tärendöfödda Mattias Barsk har planerat för festivalen 13-14 mars sedan förra året. Från början var den tänkt att arrangeras på Silja Lines Galaxy. Kultureventet flyttades senare från båten till mer passande lokaler på centrala Kungsholmen.

Då slog coronaviruset till. Strax före festivalen exploderade nyheten och somliga började boka av för att undvika större folksamlingar.
-  ­Ja, helt galet med utmaningar har det varit. Man ska prövas, konstaterar Mattias Barsk efteråt.

Att helt ställa in yran, som även kördes förra året men då med Bastubaletten som dragplåster, var inget alternativ. Istället blev det en lite mindre tillställning. Av 200 sålda biljetter utnyttjades cirka 110-120.
- Det blev bra och roligt ändå. Folk bjöd verkligen till, det kändes fint.

Fredagen var vikt främst åt musik (Tommy Lakso, Mats Dimming, Carina Henriksson med Rajaton/Gränslöst och Daniel Wikslund).

På lördagen blev det färre besökare men alla var måna om att göra det bästa av situationen. Den dagen var inriktad på nyfikenheten kring kulturen med litteratur, konstutställningar, musik och lyrik. Till exempel författarsamtal med Pia Virsén Raattamaa och utdelning av pris till Världens Tornedaling. Metnuorets ordförande Hanna Aili förärades priset.

Yran bjöd också på kreativitet.
-
Carina Henriksson och flera musiker improviserade ihop ett nytt band som uppträdde.

Många gillade lokalen på Kungsholmsgatan och tyckte att den påminde om ett stort vardagsrum.
- Folk började prata över ”släktgränserna”. Samtal föddes och det skapades nya kontakter.

Kommer Tornedalsyran tillbaka?

Ja, nog kommer det bli mer. Vi fick stor uppmärksamhet och spridning på det här så det vore dumt att sluta.

En programpunkt som dessvärre ställdes in var Storytelling där flera medverkande skulle få en kvart på sig att berätta sin personliga berättelse från scen. Även matkreatören Björn Ylipää med rötter i Pajala lämnade återbud liksom barnboksförfattaren Linnéa Huhta och riksspelmannen Fredrik Hangasjärvi.

Susanne Redebo

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-03-17