Besöksgänget ”Meänkaverit” laddar för att besöka ensamma Tornedalingar i storstan. Zara Hurtig till vänster i bild med sonen Harry i knät. Tornedalingar i Stockholms ordförande Rut Niska Säfström längst fram.  Foto: Susanne Redebo

De besöker ensamma tornedalingar

Tornedalingar i Stockholm startar en besöksgrupp för ensamma tornedalingar i regionen.

- Min förhoppning är att vi i ”Meänkaverit” kan förgylla vardagen för människor som till exempel har hemlängtan, känner sig lite ensamma, saknar att prata meänkieli eller bara vill ha en vän, säger Zara Hurtig, 36, som ingår i besöksgruppen.

- Ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam.

STR-T:s lokalavdelning har fått ekonomiskt stöd från Stockholms stad för att skapa en basgrupp för tjänsten om drygt tio personer – och den är nu igång. Gruppen genomgår under våren utbildning där även studiebesök på äldreboenden ingår. Föreläsningar har genomförts med medel från Äldreförvaltningen. Representanter från bland annat Demensförbundet, Sverigefinnarnas Väntjänst och Kungsholmens Äldreförvaltning har besökt Meänkaverit för att dela med sig av värdefull kunskap.

Planen är att gruppen ska vara igång senast före midsommar.
– Många av våra medlemmar börjar bli till åren, säger ordförande Rut Niska Säfström. Flertalet bor ännu hemma men allt fler bor även på äldreboenden runt om i staden.

Föreningen vet om att det finns känslor av ensamhet och önskemål att få besök och kanske möjlighet att prata meänkieli med någon.

Många av de som ingår i besöksgruppen har jobbat inom vård, social omsorg eller som lärare.
- Jag har länge velat arbeta ideellt och bidra med något extra för samhället, säger Zara Hurtig, men inte riktigt hittat rätt forum. På sociala medier kunde jag läsa om projektet med besöksgruppen och kände direkt att det var något för mig.

Hon ser det som en fin möjlighet att få möta andra Tornedalingar, och framförallt att få möta den äldre generationen.

Tanken är att deltagarna i Meänkaverit tar med sig en dramaten-väska under sina besök med föremål från Tornedalen för att väcka minnen genom att se, lyssna, dofta och känna.

Rut Niska Säfström berättar att så här långt har 4-5 äldre anmält intresse för besök. Informationsfoldrar ska också läggas ut på olika boenden för att fånga upp dem man har svårt att nå.

Känner du någon som skulle uppskatta besök, kontakta Rut på 070-545 06 49 eller via rut.niska.safstrom@gmail.com

Susanne Redebo

 

Fotnot: Verksamheten är pausad just nu på grund av coronaviruset.

 

 

Sidan uppdaterad 2020-05-05