Författaren Ann-Helén Laestadius ger ut nytt. Foto: Privat

"En sårig och svår samisk historia"

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius ska ge ut sin första roman för vuxna, Bara en stöld. ”En spännande och gripande berättelse som utspelar sig mot fonden av den storslagna naturen i norra Sverige.” 

Så beskrivs boken av förlaget Romanus & Selling. 

Ann-Helén, från Kiruna men boende i Stockholm, har skrivit på berättelsen i två års tid men burit med sig den ännu längre. Intresset från olika bokförlag var stort men valet föll på Romanus & Selling. 
- Det är ett nystartat förlag som förstått vad det är jag vill berätta. 

Så här beskriver hon boken i ett pressutskick från förlaget Romanus & Selling.
– Bara en stöld är en berättelse som krävt sin tid och jag har jobbat med manuset i flera år. Det är en sårig och svår samisk historia som måste berättas och flera gånger under skrivandet har verkligheten kommit ikapp. Inte minst nu. Jag har snuddat vid historien i krönikor, i tidigare ungdomsböcker och i mina föreläsningar. Och nu är det hög tid att gestalta den i skönlitterär form. 

Nu under våren kommer Ann-Helén att bolla manuset med förlaget och i höst ska manuset vara klart och boken ges ut i början av 2021.
- Den här boken är otroligt viktig för mig, säger Ann-Helén som valt bort sina övriga frilansuppdrag just nu för att göra klart detta.

Boken utspelar sig både i då- och nutid och handlar om renskötarlivet och människorna i Sápmi. 
- Den beskriver känslan av att vara bortglömd av resten av världen och livet i en del av landet som få känner till och som många har fördomar om.  

Hur har du gjort research till boken? 

- Jag har min egen erfarenhet och har kusiner och släktingar som är renskötare men jag har också kontakter med renskötare på sydsamiskt område. Jag pekar inte ut var boken utspelar sig, jag är mera vag än i mina tidigare böcker. Boken är förstås fiktiv och det är viktigt att ingen känner sig utpekad.

Men hon säger att verkligheten ofta kommit i kapp. Hon kommer exempelvis att ha med något om Girjas-rättegången och klimatfrågorna finns med.
- Jag hoppas boken kommer ut i rätt tid och kommer kännas aktuell i många frågor, säger hon. 

Och kreativiteten är det inget fel på. Ann-Helén berättar att det finns manus till två vuxenböcker till på lager.
- Det här är en dröm som jag väntat på i många år, avslutar hon. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-03-25