Nytt nummer av Drabbrikan

Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett nytt nummer för mars 2020 tillgängligt.

I det nya numret kan du bland annat läsa om Arvid Bergmans systematiska genomgång av 40-talets ”tattarinventering” samt 1945-års, totalt 1 434 st steriliseringsansökningar. 

 

Robert Brisenstam berättar om romers protest mot regeringen den 11 mars. Jon Pettersson skriver om romanigrammatik och ger svar på frågan om vi har något emot kalderasha-romer. Själv skriver jag om manér och klädkoder, med en liten lustig anekdot från barndomen.

Drabbrikan betyder tidningen på svensk romani. Syftet är att lyfta och synliggöra kunskaper om resandefolkets historia och språk samt att utifrån lingvistik och historia reda ut och förklara hur den språkliga utvecklingen format svenska romani till dess nuvarande form.

De resande, resandefolket eller den resanderomska gruppen utgjorde fram till runt 1960-talet cirka 95 procent av landets samtida romska population, eller av de som i dag ingår i minoriteten romer.

Frantzwagner-sällskapet stiftades 2013 av personer. Hittills har sällskapet gett ut tre publikationer på svensk romani, som finns för gratis nedladdning via iTunes store som e-böcker eller från deras hemsida i pdf-format. Här hittar du den!

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-04-02