Artiklar
Programledaren för meänkieli-avsnitten heter Henrik Niva. Foto: Tilde Nyström

Ny talkshow på minoritetsspråken på SVT

Sveriges Television, SVT, har under vårvintern år 2020 låtit ge liv till en ny talkshow som fått namnet, Min röst. En programserie som gjorts på Sveriges fem nationella minoritetsspråk med elva avsnitt vardera. 

Avsnitten på Meänkieli är först ut att visas i rutan och på svtplay.se. Programledare för talkshowen på meänkieli, Minun ääni, är radioprofilen och musikern Henrik Niva som lever och verkar med utgångspunkt från Uppsala.
Jag tycker det är jättebra att det gjorts en talkshow på meänkieli, säger Henrik efter att det andra avsnittet av programmet sänts i TV efter en intensiv period av inspelningar under årets första kvartal.

De medverkande i programmet är en rad olika profiler med ursprung eller koppling till Tornedalen, samtliga är meänkielitalande medan gästerna pratar både engelska och svenska därtill. Varje avsnitt har en ny huvudperson, som fått ta med sig en gäst med koppling till aktuellt ämne. Minoritet.se har pratat med Hanna Huppunen som är med i det tredje avsnittet som premiär-sänds tisdagen den 14 april 2020.
Det var första gången jag var med i en talkshow. Det var lite nervöst tyckte jag, jag upplevde nog att språket var mitt största hinder.

Efter dialog kom det fram att, en av de omständigheter som gjort det lite svårare att uttrycka sig på språket var att ämnet kanske inte är något som förekommit i hemmet i vanliga fall. Hanna resonerade att kanske uttrycket skulle riskera att förlora sin helhet om det förmedlades enbart på ett språk.
Jag pratar meänkieli med ganska mycket svenska i och måste göra det för att kunna göra mig själv förstådd. [Jag] ville prata mer meänkieli men om jag gör det, kan jag inte heller uttrycka allt jag vill.   

Ett fenomen som är vanligt bland meänkielitalarna. Det är inte ovanligt att språket växlar mellan meänkieli och svenska omlott under pågående samtal. Vissa ord förekommer inte i vokabulären och där har språkutvecklarna och föreningarna en huvudroll. Met Nuoret drev till exempel år 2017 ett projekt för att ta fram en queerordbok på meänkieli eftersom vissa ord inte fått en formell översättning till meänkieli.
Det är väldigt roligt och viktigt att ge meänkieli utrymme att höras i media, så jag tycker det är kul att SVT gör dessa program, fortsätter Hanna.

Talkshowens elva avsnitt berör ämnen bortom det ’tornedalska’, kultur och historia och diskussioner om meänkieli som sådant. De ämnen som förekommer spänner sig över många viktiga och aktuella ämnen i förhållande till de medverkandes personliga erfarenheter av våld och säkerhet, resande, näthälsa, klimat, kärlek och relationer bland annat. 

Säkerhet i samband med resa är något som Hanna Huppunen pratar om i sitt avsnitt. Hanna har varit praktikant på svenska ambassaden i Beirut och hennes avsnitt handlar om det hon upplevt på resande fot. Tillsammans med stadsarkitekten Timo Saarensilta som studerat kvinnornas rörelsemönster i Tanzania pratar de om säkerhetstänk när en är på resande fot.
Det absolut intressantaste var ju att höra Timos historia när han berättade om kvinnors rörelsemönster, avslutar Hanna.

Nya avsnitt släpps på tisdagar och visas på, allt utom bästa sändningstid kl.23.00 och kl.23.05 på, SVT 2. Samtliga avsnitt finns tillgängliga på svtplay.se i samband med sändningsdagen.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2020-04-17