Artiklar
Så här kan det se ut när medlemmarna delar med i sig av sina funderingar via video.

Digitala lösningar i coronatider

‹Digitala kanaler som kommunikationsmedel har blivit mycket viktiga för allt fler människor i coronatider. Judiska församlingen i Stockholm lanserar varje dag nya karantänkommentarer på sin hemsida och på Facebook.

Syftet med projektet är att judiska röster ska kommentera läget just nu och genom detta föra medlemmarna närmare varandra när de inte kan träffas på samma sätt som pre-corona.

De spelar in en kort video där de berättar, sjunger eller gör något för att inspirera andra. Hittills har närmare 40 inslag publicerats av, mestadels, medlemmar verksamma som författare, skådespelare, kockar, komiker, kantorer, psykiatriker, poeter, rabbiner med flera, boende i Sverige eller utlandet. Här ges tips på allt från matrecept (hur man tillagar den bästa falafeln och hur man bakar det judiska challe-brödet) till hur man på ett rationellt sätt kan hantera den pågående krisen.

Riktmärket från början var att inslagen skulle vara cirka tre minuter långa men i praktiken varierar de från 1,5 minut till åtta minuter.

- Videorna publiceras på Församlingens hemsida, på vår Facebooksida och Instagram. Alla kan se dem, men de är främst riktade till våra medlemmar och judar i Sverige, säger Petra Kahn Nord, kommunikationsansvarig på Judiska Församlingen.Potentiella medverkande har Petra Kahn Nord och hennes arbetskamrater hittat i sina

Facebookflöden och bland folk de känner, men det går också bra att själv anmäla sitt intresse. 
- Reaktioner från medlemmarna har varit väldigt positiva, de tycker att det är ett kul projekt. Vi vet inte riktigt hur länge vi kommer att hålla på. I varje fall maj ut, kanske längre om intresse finns och fler personer vill medverka.

Bland kommentarerna finns det också plats för humor om än med allvarlig botten. Skådespelaren och komikern Ron Elfors Lipsker ger sin syn på humorns roll i sitt inslag.
- Humor är en palliativ medicin som funkar i alla tider. Jag ville via humorn förmedla ett hopp och få folk att känna glädje men ändå en respekt för det heligaste inom judendomen - livet. Var rädd om livet men glöm inte att skratta också. Min största glädje med kommentarerna var inte att jag fick vara med. Det var att se vad alla andra bidrog med. De fick mig att inse att vi lever i en rätt så underbar värld- trots corona.

 Fotnot: Här hittar du karantänkommentarerna. LÄNK 

John Gradowski

Sidan uppdaterad 2020-04-28