”Tornedalen berättar” är ett projekt för att i Stockholm öka närvaron av tornedalsk kultur och tornedalingar. Foto: Creative Cloud. Genrebilder

Nytt projekt; Tornedalen berättar

Tornedalen berättar är ett projekt för att i Stockholm öka närvaron av tornedalsk kultur och tornedalingar. Det är Arctic Minds som tillsammans med Tornedalingar i Stockholm är arrangörer av projektet. 
De får stöd från Stockholm stad och Kulturrådet,
- Jag upplever att tornedalingarna sitter på en massa berättelser som inte riktigt funnit sin plats här i Stockholm. Nu tänkte vi ta ett grepp om det här och låta stockholmarna få höra hur det ligger till, säger Mattias Barsk på Arctic Minds som också arrangerat Tornedalsyran två år på rad.
 
- Det här är så kul! Vi vill verkligen lyfta fram berättelser från Tornedalen och synas mer här i staden, säger Rut Niska Säfström, ordförande i Tornedalingar i Stockholm. 

Nu söker de 6 deltagare till projektet. De som vill vara med kan anmäla sig på mejl: tornedalen@arcticminds.se
 
Deltagarna får enligt utskicket vara mellan 18 och 118 år, och du behöver inte vara något proffs. 
- Förhoppningen är att kunna blanda stort och smått, såväl viktiga livshändelser som starka minnen från något som kan verka som en petitess, berättar Mattias Barsk. 
Med hjälp av särskilda berättarmetoder ska de mejsla fram den gripande berättelsen från var och en av deltagarna. 

Han säger vidare:

- Tanken är att sätta samman muntliga berättelser till en gemensam berättarafton mot slutet av året. Det kommer vara personligt och nära, men samtidigt proffsigt genomfört. Sådär som vi tornedalingar gärna jobbar.
 
- Jag ser så himla mycket fram emot det här! Det är en tanke jag haft en längre tid och nu kan vi äntligen påbörja arbetet.
 
Idén har funnits i ett par år men nu finns utrymmet att genomföra det här. Projektet startar under andra förutsättningar än det kanske var tänkt från början.
- Coronatiderna gör ju att metoden får förändras lite, men vi har tänkt ut det bra och kommer att klara det här utan att utsätta varandra för några risker. Allt kan inte stå still, särskilt inte berättelser, säger Mattias Barsk.
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2020-05-20