Artiklar
Fotografen Cato Lein och Bengt Hermele. Pressfoto

Andra generationen kommer till tals

Cato Lein och Bernt Hermele jobbar just nu med en ny podcast där den andra generationen kommer till tals som en direkt fortsättning på podcasten ”Överlevarna”.

Den här gången kommer barnen till de överlevande till tals med sina berättelser om hur det är att växa upp med Förintelsen som en ständigt närvarande skugga.
- Jag har en känsla av att just andra generationens barns berättelser är underdokumenterade. När jag gjorde podcasten Överlevarna hörde en del barn av sig till mig och ville tala om sina upplevelser och då blev jag nyfiken på deras historier. Först tänkte jag vänta med dem tills föräldrarna inte längre var i livet, men barnen vill så gärna komma till tals. Men vi kommer inte bara att samtala med barn till dem som intervjuades i Överlevarna, alla som tillhör andra generationen är välkomna att delta.

Tillvägagångssättet är det samma som vid tidigare dokumentationer - en bandspelare, en mikrofon, två personer, två stolar. Enda skillnaden är att fotografen Cato Lein denna gång även filmar intervjuerna.

Kort efter att Bernt Hermele, i dagarna, meddelade på Facebook att han startar sin nya podcast blev det ett stort gensvar. Han har redan en katalog med namn.
- Jag fick så många positiva reaktioner! Flera hörde spontant av sig och sa att de ville berätta. Det är tydligt att det inte alltid varit en picknick för barnen. Jag är lite skakad av det jag fått mig till dels. Inget kan vara värre än att vara fängslad i Auschwitz, men en del av ättlingarna har vuxit upp med posttraumatisk stress. Man ”ärver” Förintelsen. Barnen kan känna skuld och skam. Skuld för att de själva sluppit uppleva Förintelsen, skam för att de inte orkar höra om den.

Bernt ger ett exempel där han frågade en kvinna om hon har foton på sina föräldrar. En bröllopsbild på föräldrarna, svarade hon. Men det är sönderrivet. Vem rev sönder det? Båda föräldrarna, var för sig.
- Jag ställer mig själv frågan om jag klarar av detta. Förintelsen kommer närmare mig, de jag ska intervjua är i samma ålder som jag och vi har delvis samma referensramar.

Nytt i den här podcasten är att Bernt Hermele har knutit Niclas Järvklo, sekreterare i utredningen om ett museum om Förintelsen, till projektet.
- Eller rättare sagt: han knöt sig till oss. Med sin breda kompetens kommer han att fungera som projektledare med uppgift att knyta intressanta människor till oss, ordna finansiering och hjälpa till med vilka frågekomplex vi ska ta upp.

Utredningen om ett museum om Förintelsen ska lämna förslag om hur ett museum för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen ska inrättas. En utgångspunkt i direktivet till utredningen är att berättelser från överlevande med anknytning till Sverige ska stå i centrum för verksamheten.

Utredningen föreslår att podcasten Överlevarna ska få ett hem i den nya Förintelsemuseet. Utredarna skriver: ”Ett exempel på nyligen insamlade berättelser är intervjuprojektet Överlevarna…museet bör överväga möjligheten att tillgängliggöra detta material”. Utredningen är nu ute på remiss.

Förutom Facebook kommer Bernt Hermele kanske att annonsera efter fler som vill berätta sin historia.
- Om det behövs! Allt eftersom vi berättar på sociala medier växer projektet och det brukar räcka rätt så långt.

Finansiering ska alltså Niclas Järvklo hjälpa till att finna. Utgifterna är inte stora, intervjuerna görs längs SL-kortet, d v s så långt man kan åka i Stockholm med ett resekort. Intervjuer som måste göras runt om i Sverige och eventuellt utomlands får anstå tills det finns en reskassa. Allt arbete gör Bernt Hermele, Cato Lein och Niclas Järvklo helt ideellt.

Podcasten blir tillgänglig när det finns 30–50 intervjuer, vilket beräknas till någon gång i höst och projektet väntas pågå ett till två år.
Och så den sista oundvikliga frågan: Blir det en podcast om den tredje generationen också?
- Det kan bli aktuellt om två år!

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2020-08-17