Armi Helisten, anhörigstödjare på finska rehab, Skinnskatteberg, demonstrerar den tablet på Hemgården, som genom appar skapar allehanda aktiviteter för brukarna. Foto: Privat

Nu kan brukarna spela schack utan att ses

När folk inte längre kan träffas, inte ordna med kulturaktiviteter eller ta emot besök inom äldreomsorgen, initierade Maria Ojala Andersson, samordnare i Skinnskatteberg, att köpa in en yeti-tablet.

Det är en 55-tums skärm som kopplar upp brukarna på Hemgårdens äldreboende mot omvärlden och genom särskilda appar skapar allehanda aktiviteter för brukarna.

Yeti-tablet är en stor anslagstavla, den ser ut som en platt-tv eller en Ipad, ”fast bättre”, förklarar Maria Ojala Andersson. Runt den kan brukarna på Hemgårdens äldreboende samlas till olika aktiviteter genom särskilda appar.
– De kan spela schack, memory, se film, följa med och delta i sittgympa och till och med spela trummor. De kan se sina anhöriga via vår tablet, aktivitetstavla, som är att likna vid en stor dataskärm. Med touchskärm är den lätt att använda, man kan träna upp sitt minne med enkla spel och den går även bra att använda om man har protes, säger Maria Ojala Andersson.

Yeti-tablet uppfanns av en finsk familj som har ett autistiskt barn och är en produkt som nu är på frammarsch, inte minst inom sjukvården och äldreomsorgen. Tableten kan även användas vid personalmöten på Hedgården.
– Den person som installerade den hos oss hade precis installerat en likadan på Danderyds sjukhus. Nu står Hallstahammars kommun i färd med att köpa in en likadan tablet. Den är utmärkt att använda för både kropp och knopp. Jag tycker att det var ett bra val av vår kommun att när coronaviruset började spridas att köpa en tablet. Vi har i Skinnskatteberg på äldreboendena inte haft ett enda fall som smittats av Corona-virus, säger Maria Ojala Andersson.

Till sin hjälp på Hemgårdens finska avdelningar har Maria en person, Armi Helisten, som även fungerar som anhörigstödjare på finska dagrehab. Den stora anslagstavlan på 55 tum har aven speciella finska appar med finsk musik och finska filmer. Maria Ojala Andersson har märkt att de äldre till en början kan rygga tillbaks för den nya tekniken.
– Men vi har personal som hjälper, tableten har ikoner som är lätta att förstå. Jag tror säkert att brukarna kommer att uppskatta och anamma den nya tekniken.

Men att sjunga karaoke är väldigt populärt i Finland. Hur blir det här?

– Vill brukarna på Hemgården göra det kan vi säkert ordna det och vill man ta en svängom till finsk tango kan vi fixa även det, säger Maria Ojala Andersson.

HASSE STENUDD

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-09-17