Louisas nya projekt ska få barn att upptäcka jiddisch

Dos verterbruk - om trädet som nästan dog, är ett sceniskt musikprogram på svenska och jiddisch för små barn. En nyskriven föreställning där musik som redskap erbjuder barn att upptäcka jiddisch. 

- Det här är mitt hjärteprojekt, säger Louisa Lyne känd för sin medverkan i bandet bandet Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye. 
 
Efter en tuff vår med inställda spelningar på grund av coronapandemin är Louisa så glad över detta projekt.
- Det här är äntligen något positivt. 
 
- Under mina yrkesår som jiddischsångerska har jag upptäckt värdet av att låta barn redan i tidig ålder bekanta sig med jiddisch. Detta dels för att motverka språkets tynande tillvaro, men också för att glädja barn och på ett pedagogiskt och lekfullt sätt introducera dem för jiddisch.

- Sedan jag själv blev förälder i 2016 så har längtan efter att få skapa åt barn vuxit sig starkare. Jag vill bidra med något genomarbetat, där hög konstnärlig kvalité står i fokus. 

Så här beskrivs pjäsen: ”Välkommen till en magisk skog, bland pusselaskar, pizziruffer och kojfiskar. Där, mitt på ängen, står den kloka gamla ordboken, Dos Verterbuk, vars krona består av bokstäver och ord – på jiddisch. Men så plötsligt en dag börjar boken tappa sina ord och trädet mår allt sämre. Följ med på ett musikaliskt och språkligt äventyr där barnen hjälper till att rädda Dos Verterbuk!”

- Det är ju mycket möjligt att barnen kommer bära med sig sångerna, karaktärerna, orden och framför allt budskapet in i vuxenlivet. Musik är gränslöst och kan forma synsätt, personligheter och karaktärsdrag hos människor långt efter att de sett föreställningen, säger Lyne.

Hon säger vidare:

- Projektet ger mig möjligheten att påverka hur samhället och svenskt kulturliv ser ut i framtiden. Föreställningen förespråkar ett mångkulturellt samhälle där minoriteter ses som en tillgång. Vidgar vi barns perspektiv kan vi vänta oss en framtida generation som inser vikten av att vårda och respektera olika språk. I förlängningen hoppas jag att det kan motverka den växande antisemitism och främlingsfientlighet som råder. Jag har arbetat med föreställningen i över ett år och nu äntligen är det dags för premiär. 26 september på Kulturkvarteret i Kristianstad smäller det! 

Louisa Lyne har tidigare (2017) skapat ett skolkonsertsprogram för ungdomar i högstadiet och gymnasiet vid namn ”Yiddish Revolution”. 
- Jag är övertygad om att Dos Verterbuk  går samma ljusa framtid till mötes.

Föreställningen görs med stöd av Malmö stad och Kulturrådet.

MALIN A JUNKKA

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-09-14