Veronica Perttula, mjölkbonde. Foto: Jimmy Sundin

Ny serie om bönder i Tornedalen

Älskade koskit är en dokumentärserie i fyra delar som följer bönder och deras tuffa vardag. Vi får även följa en ung kvinnas strävan om att en dag bli bonde i Tornedalen. 

Dokumentärserien ger en ärlig och öppen inblick om hur livet som bonde är i en utdöende lantbruksbygd.
- Om jag inte hade tagit över är nog risken stor att det blivit som på så många andra gårdar här, att jordbruket hade lagts ner. Om våra förfäder skulle veta vad som händer skulle de nog inte vara så glada, säger Per Pesula, bonde i Kukkola i ett pressmeddelande.

Tornedalen var en gång en levande jordbruksbygd där de småskaliga jordbruken blomstrade. Landskapen hölls öppna och folket hade en framtidstro till yrket. Men som på många andra ställen i Sverige drabbades Tornedalen hårt av rationaliseringen och antalet jordbruk minskade drastiskt.

I dag finns endast ett fåtal bönder kvar och det kulturarv som bygdens förfäder slitsamt byggt upp kan gå förlorade.
- Det är tungt att driva en bondgård ensam, fast att jag får hjälp av min äldsta son. Det här är som en industri, men i andra industrier, såsom i gruvan, är det ett skiftarbete. Men är du en småskalig bonde så gör du alla skiften själv. Mjölkpriserna sjunker stadigt och alla andra kostnader går upp, ibland frågar jag mig om det är värt det längre, säger Veronica Perttula, fyrabarnsmamma och mjölkbonde i Allsån.

Älskade koskit har premiär söndagen 25 oktober kl 18.00 i SVT2
 
MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2020-09-28