Artiklar
Syskonen Kero med sin barnbok som utspelar sig i Tornedalen. Foto: Privat

"Vi hade själva velat ha den här boken som barn"

Systrarna Carina och Sofia Kero har gett ut en barnbok som utspelar sig i Tornedalen.
- Det kändes som om boken verkligen saknades och behövde skrivas. 
Minoritet.se ställde några frågor till syskonen.

Berätta om bakgrunden till boken? Var är ni uppvuxna? 
- Vi är två systrar som är uppvuxna i byn Sattajärvi i Pajala kommun. Naturen, myrarna och Torneälven har alltid varit självklar och närvarande.  Vi har pratat länge om att skriva en barnbok om älven just för att vi vet så lite om den trots att vi känner den så bra. För fyra år sen bestämde vi oss för att sätta igång med att söka information och hitta platser som skulle vara med, vi insåg snabbt att problemet inte skulle vara att hitta material, utan snarare att begränsa det.
 
Hur blev den verklighet? 
- Carina har tidigare gett ut 2 barnböcker med Lumio förlag, och de visade tidigt att de var intresserade vilket gjorde att vi vågade satsa på idén. Dessutom kändes det som att boken verkligen saknades och behövde skrivas. Vi hade velat ha den själv när vi var barn. Känslan av "att inga böcker handlar om oss" har alltid funnits där när vi var barn. Vi märker att när vi läser boken för barn här uppe så reagerar de  förvånat och fascinerat på att de känner igen sig. Plötsligt handlar något om dom, om deras platser, och deras historia blir viktig.
 
-Boken tar sin början vid Torneträsk där en liten gumma vid namn Hilla funderar på vart allt vatten från sjön rinner vidare, hon hittar Torneälven och följer den. På resan stannar hon till på många platser och pratar med människor. Tillslut når hon Haparanda och havet, och förstår att det är hit vattnet tar vägen. 
 
Vem är målgruppen? 
- Målgruppen är dels barn här uppe att de ska få känna igen sig och lära sig mer om sin del av Sverige. För just detta att känna igen sig i, liksom vara inkluderad i böckerna man läser tror vi är viktigt. Vi ville väcka nyfikenhet för historia och för språk som talas här.
Dels är målgruppen barn i resten av Sverige, vi hoppas att boken skulle nå även dem, för att de skulle få ta del av denna del av landet också.
 
Vad hoppas ni med boken? 
- Vi hoppas att boken väcker barns nyfikenhet kring platser, språk, smaker och historia från norr. Att barnen som läser boken lockas till att vilja lära sig mer om vår natur, kultur och minoritetsspråken. Vi hoppas att boken får ta plats i förskolor och skolor, kanske som en del i temaveckor för deras närområde eller liknande.
 
-Vår förhoppning är också att få möjlighet att fortsätta skriva och berätta om sådant som finns här uppe. Det finns så mycket kvar att skriva om. Kanske behöver Hilla resa uppströms för Torneälven, för att utforska ännu fler platser och händelser? 
 
Vad betyder detta för er? 
- För oss har det varit så intressant och roligt att göra boken. Vi har lärt oss mycket som vi själva inte visste om livet kring älven. Det känns bra att kunna ge våra och andras barn denna berättelse. Och vi hoppas att den kommer att bidra till många samtal om vårat närområde och vår historia. 
 
 
Vilken är er koppling till Tornedalen? 
- Vi är uppvuxna i Tornedalen och har hela livet hört meänkieli pratas av våra föräldrar och folk runt omkring. Våra föräldrar alltid dragit med oss ut på hjortronmyrar, på fisketurer och på fjällvandringar, och det är nog så vårt intresse för vår egen kultur och historia tagit sin början.
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2020-10-20