Artiklar
Meänflaku. Foto: Hasse Stenudd

Mötena för Sanningskommissionen skjuts upp

På grund av det rådande smittskyddsläget och de lokala allmänna råd för covid-19 som gäller i bland annat Norrbotten skjuts uppstartsmötena fram till efter årsskiftet.

 

 

Detta gäller de möten som planerats under vecka 46-47  i Karesuando, Kangos, Vittangi och Luleå. De flyttas preliminärt till januari 2021. 

För kommissionen är det värdefullt att genomföra samtliga uppstartmöten som är planerade. Därför avvaktar man utvecklingen och under förutsättning att läget är mer gynnsamt kommer resterande uppstartsmöten att genomföras efter årsskiftet. Tid och plats för dessa kommer att meddelas senare.

Kommissionen, som tillsattes av regeringen i våras, ska utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen samt verka för att de historiska erfarenheterna synliggörs. Syftet är att bidra till att ge minoriteten en kollektiv upprättelse, främja försoning och motverka att något liknande händer i framtiden.
- Kommissionens mål är att arbeta långsiktigt och transparent och skapa trygga rum för dialog på minoritetens egna arenor. Kommissionens insatser ska bidra till att stärka minoritetens egenmakt och synliggöra minoriteten i majoritetssamhället, säger kommissionens ordförande Elisabet Fura. 

Våren 2021 kommer kommissionen att bjuda in till nya samtal för att ta upp vittnesmål från människor som kan berätta vad de eller deras nära anhöriga varit med om.


MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2020-11-17