Artiklar
Programmen vänder sig till alla som är intresserade av judisk kultur. Foto: John Gradowski

Judiska Salongen i Göteborg vänder sig till alla

Sedan april ifjol har Judiska Salongen i Göteborg öppet sina dörrar för den som vill ta del av kulturevenemang med judiskt tema inom litteratur, konst, teater, musik, film och andra kulturområden.

Judiska litterära salonger har en lång historia runt om i världen. Sedan april förra året öppnar den Judiska Salongen i Göteborg sina dörrar för den som vill ta del av kulturevenemang med judiskt tema inom litteratur, konst, teater, musik, film och andra kulturområden. 

Programmen vänder sig till alla som är intresserade av judisk kultur. Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
- Vi har en stark önskan om att visa upp den judiska kulturens rikedom, fördjupa den och bjuda in till den. I det finns förstås också en önskan om att även icke-judar ska intressera sig för det judiska kulturarvet och för den samtida judiska kulturen, säger Karin Brygger, poet, författare, doktorand i litteraturvetenskap och en av initiativtagarna till den litterära salongen.

Det första programmet var ett samtal mellan författarna Leif Zern och Kenneth Hermele om att leva som minoritet i ett majoritetssamhälle och om invandring.
- Det blev en stor succé, vi blev både glada och överraskade av det enorma gensvaret och åtminstone jag känner fortfarande väldig glädje över hur vi mottagits av publiken,

Sedan dess har Judiska Salongen presenterat ett tiotal program varav två helt och hållet, i coronatider, helt streamade. Samtalen innehåller också läsningar och musik.

Spännvidden är imponerande. Här finns samtal om den rumänske författaren Mihail Sebastians och om Hanna Arendt och om Judiska spår om det judiska Polen i Förintelsens skugga och snart också om Flykten till Marstrand om den grupp polska judar som utvisades från Polen och som hamnade på den lilla ön Marstrand 1969.
- Nästa event blir en helkväll om och med judisk poesi där vi inte minst undersöker om det finns en specifikt judisk poesi, och vad det i så fall är. De inbjudna poeterna, relativt unga judiska poeter, kommer att läsa inte bara sina egna alster utan också dikter av judiska poeter som idag inte längre finns ibland oss, säger Karin Brygger som själv kommer att stå för en kväll om polska poeter längre fram.

Initiativtagare till det som sedermera blev Judiska Salongen är Anna Grienzweig Jacobsson. Hon kontaktade en rad andra personer som formade den sex personer starka styrelse som utformade såväl koncept som namn och valde att starta en ideell förening. Styrelsemedlemmarna, kvinnor och män i olika åldrar, bidrar med olika perspektiv och kompetenser. Majoriteten är judar, de som inte är det brinner för judisk kultur och judiskt liv.
- Salongsformen var den vi kände oss mest tilltalade av, där litteratur, film, musik kan sammanstråla och gränserna mellan det intellektuella och konstnärliga får - eller ska – överbryggas, förklarar Karin Brygger.

Judiska salongen söker regelbundet ekonomiskt stöd från Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen och man söker också nationella bidrag för minoriteter. Stöd har också kommit från Svenska Akademien, från fonder samt en privat donation. De ekonomiska bidrag Salongen erhåller går till gästernas arvode, resor och uppehälle i Göteborg.
- Det handlar således inte om att Salongen ska gå med ekonomisk vinst på något sätt, utan om att kunna upprätthålla den höga kvaliteten på våra program. Alla våra event är kostnadsfria. Givetvis hoppas vi så småningom, när läget globalt ser annorlunda ut, kunna bjuda in internationella gäster till vår salong. Vi har haft kontakt bland annat med Olga Tokarczuk (Nobelpristagaren i litteratur 2018) som dock inte hade möjlighet att komma när vi önskade, men vi hoppas kunna bjuda in henne lite längre fram. 

Publiktrycket har varit så stort att Salongen tyvärr ibland fått stänga dörren för en del gäster. Det senare är man ledsen för, men lokalen på Göteborgs Litteraturhus som blivit Salongens ”hem” tar bara strax över 100 gäster.
- I coronatider, vill jag inflika, är det förstås helt annorlunda och 30 gäster tillåts - men vi tillhandahåller live-streaming på Facebook så att den som önskar kan följa med i salongen från sitt eget hem. Judiska salongen vill nå ut, och vi låter inte en pandemi stoppa oss.

Fotnot:
För att ta del av föreningens program, gå in på Judiska Salongen i Göteborg på Facebook.

För den som vill förkovra sig historiskt i judiska litterära salonger, klicka på länken https://www.alba.nu/alba5_99/ingrid.html

John Gradowski
 


 


 


 

 

 


 

 

Sidan uppdaterad 2020-11-05