Artiklar

Nu finns en ny barnbok om Ahai ute

Nu är fjärde boken om Ahai ute. Den heter Ahai keksi - Koti-Ikäväkeksii - Koti-Ikävä. 

- Nu är fjärde boken ute. Samma lika men ändå så annorlunda i jämförelse med de tre första. Ett par nya karaktärer och 65 sidor med hårt omslag. Boken är genomarbetad språkligt med fem korrekturläsare utöver oss själva och sedan har boken lästs av två referensfamiljer innan vi skickade vidare materialet till tryck. De tre första böckerna skapades på totalt två månader, den fjärde boken har vi jobbad med i ett år. Boksläppet den 1 november ägde rum mindre än ett år sedan första boksläppet med de tre första böckerna, berättar Linnea Huhta, författare.
 
Böckerna riktar sig till barn i åldrarna 4-9 år.
- Det är en bred målgrupp eftersom boken passar bra för den som lärt sig läsa och ska lära sig meänkieli. Både vuxna och barn kan nog få glädje av boken som ger utrymme för egna funderingar också.
 
Hon berättar vidare:
- Det var totalt 20 personer i lokalen Röda Kvarn i Övertorneå i samband med boksläppet och vi vidtog nödvändiga åtgärder med anledning av den pågående coronapandemin. 
 
Grafisk designer och illustratör är Birgitta Filipsson.
 
Om boken från pressutskicket:

"Nu blir Ahai så ledsen över vad hen råkat ställa till med, att hen springer vilse. 

I Ahais frånvaro blir Lumi ledsen och känner en oförklarlig tomhet. Kommer Ahai hitta hem igen? Och kommer Lumi sluta vara ledsen?”

Suggestiv barnlitteratur där handlingen utspelar sig mellan hemma och borta, i norrbottnisk miljö någonstans. Boken skapar nyfikenhet kring minoritetsspråket meänkieli och inspirerar till dialog mellan exempelvis bokläsare och boklyssnare. Innehållet engagerar både barn och vuxna och lyfter frågor som huruvida barn får vara ledsna och hur ensamhet kan kännas. Ord och bild skildrar Lumi som längtar efter en vän och Ahai som ständigt finns vid Lumis sida, utan att Lumi vet om hen. Det enda Lumi vet är att hen har otur, men då är det ju egentligen Ahai, som hittar på. Berättelsen presenteras med inslag av nordisk mytologi.

MALIN A JUNKKA

 
 
 

 

Sidan uppdaterad 2020-11-04