Artiklar
Samordnaren Annica Löfgren. Arkivfoto: Marie Birkl

E-enkät ska hjälpa Åre kommun i minoritetsarbetet

En språk-och kulturinventering har gjorts i Åre kommun. Syftet är att få mer information om vad den samiska befolkningen har för behov och för att se om andra nationella minoriteter finns representerade i kommunen.

 

Annica Löfgren, samisk samordnare på Åre kommun, har precis börjat gå igenom e-enkäten som hon tagit fram i samarbete med det samiska nätvärket Praedtieh.
- Vi har bollat frågor i nätverket, säger Löfgren.

Inventeringen har pågått mellan 29 oktober till 12 november och informationen om enkäten har gått ut till hushållen via  Åre Annonsblad.

Syftet med enkäten är att den ska visa vilka behov och önskemål som finns bland minoritetsbefolkningen som kommunen är skyldig att uppfylla, samt om det finns några andra nationella minoriteter än den samiska i kommunen

När minoritet.se når Annica Löfgren har hon just börjat kika på svaren som kommit in och upptäckt att kommunen även har en sverigefinsk minoritet. Syftet med enkäten var bland annat att se om det finns andra minoriteter att samråda med.
- Jag ska börja med att ta kontakt med dem som svarat, säger hon.

E-enkäten är helt anonym men de som vill har fått lämna sina kontaktuppgifter. 

De samer som svarat på enkäten har bland annat fått rangordna vad de tycker är viktigast att kommunen uppfyller. Språk, mat och samisk traditionell kunskap kom högst upp. De som inte har tillgång till mobil eller dator har kunnat nå enkäten via biblioteken i kommunen.
- De svaren väntar jag fortfarande på, säger Löfgren som är tacksam för de svar hon fått in även om hon hoppats på fler. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2020-11-17