Artiklar
Domino framför sin fotoutställning på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Foto: Privat

"Att se dem förnedras, det gjorde ont"

Domino Kai, finsk rom, har alltid känt att han skall arbeta mot orättvisor och för allas lika värde. Det har lett honom till jobb som syftar till att slussa människor från olika kulturer in i samhället.

Först för två år sen blev han varse när han för första gången såg antiziganismen i vitögat, men inte kunde sätta ord på det. Han var kanske åtta år och med sina föräldrar på ett konditori. När familjen väl satt sig kom personalen och bad dem avlägsna sig.
- Jag förstod inte varför och upprepade frågan till mina föräldrar, varför, vi har inte gjort något fel.

Skälet till att de blev tvungna att lämna konditoriet var helt enkelt att de var romer.
- Mina föräldrar var alltid noga med att vi skulle anpassa oss, och sköta skolan. Deras inställning har betytt mycket för mig. Men att se dem förnedras, det gjorde ont.

Domino är född i Sverige, uppvuxen i Jönköping, dit föräldrarna kom på i slutet på 70-talet. De hade kommit som arbetskraft liksom många finländare. Dominos far fick jobb som lastbilschaufför. För hans mor var det svårare. Hon började då sy de traditionella kläder som är finska romers, speciellt kvinnors signum. Och att de bar dessa var i mycket anledningen till att de finska romerna behandlades som de gjorde.
- Kläderna tillhör ens identitet och borde så få vara.

Den traditionella dräkten för kvinnorna är långa vida svarta sammetskjolar och insvängda blusar med spets eller krås. Ett mode inspirerat från öst. De finska romerna förflyttades på 1600-talet långt österut för att hålla vakt mot Ryssland.

Men det var en klädstil som stack ut i det ganska monokulturella svenska 60- och 70-talen. Misstänksamheten mot romer var utbredd och rykten florerade. 

Monica Florin är liksom Domino Kai uppvuxen i Jönköping. När hon flyttade till Borås för drygt tjugo år sedan var misstänksamheten och fördomarna fortfarande det förhärskande och hon betraktades med misstro i sin traditionella klädsel. Sen dess har hon hunnit med att vara brobyggare för romsk integration i kommunen. När utställningen Vi är romer, producerad av Göteborgs stadsmuseum och romska aktivister, visades i Borås var hon guide.
- Att jag fick berätta om oss och vår historia och vår nutid, det betydde mycket för att förändra fördomarna.

- Nu har det helt förändrats, eller så har jag blivit van att bli betraktad som märklig, säger hon leende.

Monica går alltid klädd i de traditionella kläderna.
- Kjolarna syr jag själv numera. Modet förändras ju över tid, också vårt, så alltmer finns idag i vanliga butiker, som blusar på HM till exempel.

Att det skulle bli väldigt varmt i kjolen avfärdar hon.
- Kroppstemperaturen anpassar sig. Det är inte konstigare än så.

Men skulle jag jobba inom ska vi säga ett sjukhus, då klär jag om på arbetsplatsen till arbetskläder, som vem som helst.

I dag jobbar Monica som aktivitetssamordnare för äldre finska personer, inte specifikt romer.

Monica har inga döttrar, bara två söner. De klär sig också ganska traditionellt i finbyxor och skjorta. Något de själva får välja. Om hon haft döttrar skulle de också fått välja, som hon själv fick.
- Men jag skulle rekommendera dem att inte klä sig traditionellt, trots allt. Jag hade inte velat att de skulle utsättas för samma illa behandling som jag själv.

Även om mycket har ändrats sitter fördomarna djupt.
- Det räcker att vi är tre personer som går in på en affär, säger Domino Kai. Även om vi är så att säga normalt klädda, blir vi omedelbart ifrågasatta. Bara för att vi är romer.

- Det är konstigt att idag, när världen finns mitt ibland oss, denna misstänksamhet mot andra kulturer.

- Men i dag kan jag mina legala rättigheter. Vet att jag får gå vart jag vill, får bo vart jag vill, har rätt till utbildning som alla andra.

Domino Kai har tidigare arbetat som enhetschef med romska frågor i Göteborgs kommun. I dag har han ett samarbete med Svenska kyrkan, och har gjort en fotoutställning och jobbar på en e-bok om romer.
- Jag tycker inte att Sverige gjort upp ordentligt med sin historia och behandling av romer. Och detta gäller inte minst kyrkan, som stått bakom mycket av förföljelserna genom århundraden.

Trots att det bland annat finns en vitbok och diverse utredningar vill Domino se mer.
- En gudstjänst i Göteborgs domkyrka på romani. Det skulle vara att slå sönder glastaket. 

BITTI INGEMANSSON

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2020-11-23