Artiklar
En bild som från ateljén. Foto: Peter Hoelstad

Rosa Taikons ateljé publicerad på nätet

Nästan fyra år efter silversmeden Rosa Taikons bortgång kan intresserade fördjupa sig i hennes konstnärskap online. Föremålen från ateljén i Ytterhogdal publiceras nu på DigitaltMuseum.

För Hälsinglands museum är publiceringen av samlingen en milstolpe i arbetet med den nya basutställningen om Taikon, planerad att öppna i augusti 2021.

I nästan fem decennier verkade konstnären och människorättsaktivisten Rosa Taikon i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland. Efter hennes bortgång 2017 donerades ateljén till Hälsinglands museum, och samlingen har sedan dess kompletterats med ytterligare donationer och inköp. Nästan tvåtusen föremål och fotografier finns upptecknade i museisamlingen.
- Rosa Taikon var en av Sveriges tekniskt mest skickliga silversmeder, och hennes smycken finns på flera stora museer i landet. Samlingen är viktig för att berätta om processen bakom smyckena, men också om hennes stora betydelse för den romska rättighetskampen. Att lyfta upp konstnärer från minoritetsgrupper kan göra att fler vågar vara öppna med sin identitet, säger Elin Thomasson, ansvarig för minoritetsfrågor vid Hälsinglands museum.

Parallellt med samlingsförvaltningen pågår förberedelserna inför öppnandet av den nya utställningen. Att summera Taikons livsgärning är ett stort arbete, men en del av resultatet finns redan nu att läsa i en artikel på digitaltmuseum.se. Taikons anhöriga har varit till stor hjälp i arbetet, och förhoppningen är att samlingen ska bidra till ökad forskning om Taikons konstnärskap och romskt kulturarv i Sverige.

MALIN A JUNKKA

Vill du veta mer? Kontakta Elin Thomasson, elin.thomasson@hudiksvall.se eller 0650-19609

Länkar:

 

Sidan uppdaterad 2021-01-15