Artiklar
Den osäkra situationen för samiskt kulturliv fortsätter. Till exempel är Jokkmokks marknad 4–6 februari i år ändrat till ett digitalt evenemang. Foto: Carl Johan Utsi.

Stängda gränser har påverkat samiska kulturarbetare

Sametinget fick i höstas 4 miljoner i krisstöd för att stötta samisk kultur. I december beviljades 44 kulturutövare stöd- många konstnärer och hantverkare, men också samiska institutioner.

 

-Precis som alla annan kulturverksamhet har samisk kultur påverkats av coronapandemin förutom att vi har ytterligare en dimension. Samiska kulturarbetare rör sig över hela Sápmi, men när gränserna stängdes innebar det att många av våra kulturarbetare inte kunde delta i evenemang och arrangemang på norsk och finsk sida, säger Ingrid Inga, ordförande i Sametingets kulturnämnd.

Hela pandemin har inneburit ett stort avbräck ekonomiskt och verksamhetsmässigt för samiska kulturarbetare.

Många arrangemang, kurser, föreläsningar och föreställningar ställdes in. I oktober kontaktade Sametinget kulturministern och kulturdepartementet angående situationen för samiskt kulturliv. De fick i uppdrag att på kort tid sammanställa behov och visa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin för samiska kulturutövare.
-Sen gick det ganska fort och vi fick 4 miljoner i krisstöd. Vi kunde visa att de stora kulturmyndigheterna inte hade beviljat samiska kulturutövare stöd. Jag hittade en samisk institution och en samisk artist bland de beviljade hos de större kulturmyndigheterna som Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Statens Filminstitut och Författarfonden, säger Ingrid Inga.

Giron Sámi Teáhter fick ställa in sina föreställningar med pjäsen Ædnan på grund av coronapandemin.
-2020 har varit ett rent elände. Det började så bra i maj med repetitionen av pjäsen Ædnan i samarbete med Riksteatern. Allt såg bra ut och vi fick lysande recensioner, säger teaterchef Åsa Simma.

Repetitionerna genomfördes både på distans och enligt Folkhälsomyndighetens alla regler med att hålla avstånd och att använda handsprit. Men så blev flera i ensemblen sjuka i covid i oktober och de tvingades ställa in allt.  Och när det skulle varit dags för turné i november kom de nya publikreglerna om max åtta personer och teatern var tvungen att lägga hela produktionen på is. Förhoppningen är att återuppta den igen 2022.
-Vi hade ett sådant tryck på pjäsen som var utsåld nio månader innan premiär. Den svenska publiken lider av hungersnöd om det samiska. Det är en viktig föreställning för utvecklingen av det svenska kulturlivet och såklart för samer att se sin egen historia på scen.

Tyvärr ser det inte ljusare ut i år, menar Åsa Simma som säger att hon nästan tappat hoppet. Trots den pågående pandemin, planerar teatern en berättarföreställning med ungdomar under året som kan spelas på bibliotek- och går inte det blir det en digital förställning. Till hösten 2021 är det också tänkt att pjäsen Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure ska turnera runt om i landet.

Umeå sameförening hann precis genomföra samiska veckan innan pandemin slog till.
-Vi hade tur som kunde genomföra samiska veckan precis innan coronapandemin bröt ut som värst, säger Nicklas Danielsen, projektledare för samiska veckan i Umeå.

Men det blir problematisk framöver för de samiska evenemang som planeras, planerade resor måste ställas in och kvalitén kommer att påverkas, tror han. Samiska veckan som alltid genomförs vecka tio är nu framflyttat till vecka 44 i höst och Nicklas Danielsen utesluter inte ett digitalt evenemang.
-Men det skulle bli med tungt hjärta vi tvingas till det och jag tycker det är mindre lämpligt i en samisk kontext eftersom det här med att mötas är så centralt i samisk kultur.

Han återkommer till det centrala med att träffas, eller rååkedidh som det heter på sydsamiska.
-Vi är vana vid att träffas vid större arrangemang och skapa mötesplatser. Kultursápmi har påverkats extra mycket av coronapandemin eftersom vi bor i flera länder. När gränserna stängde ner blev vi åtskilda och fick hålla oss till våra nationer mer än vad vi är vana vid. Även om vi haft nationsgränserna länge nu så betraktar vi oss i första hand som en samisk befolkning, säger han.

Ingrid Inga tycker det är bra att kulturdepartementet tog ett snabbt beslut för att mildra effekterna av coronapandemin och att det blir en ny ansökningsomgång i februari, 2021, även den på 4 miljoner. Hon är också nöjd med att de kunnat visa för Kulturdepartementet att Sametinget är en viktig kulturmyndighet för de samiska kulturarbetarna som är vana vid att vända sig till dem.
- Vi ses inte som en kulturmyndighet av regeringen trots att vi har ett uppdrag genom sametingslagen att vara en förvaltningsmyndighet för samisk kultur. De stora kulturmyndigheterna når inte samiska kulturarbetare och har inte samma kunskap om  samisk kultur som Sametinget, menar hon.

Den osäkra situationen för samiskt kulturliv fortsätter. Till exempel är Jokkmokks marknad 4–6 februari i år ändrat till ett digitalt evenemang. Det blir inga möten människor emellan i år men på marknadens hemsida kan man läsa att besökarna får möta kulturpersonligheter och entreprenörer från traktendigitalt. Besökarna får även ta del av musik och jojk.

KARIN SKOGLUND

Sidan uppdaterad 2021-02-11