Artiklar
Ann-Helén Laestadius. Foto: Elisabeth Ohlson

Nu är Ann-Heléns nya bok här

Ett år efter den uppmärksammade Girjasdomen och inför samernas nationaldag den 6 februari ger  Ann-Helén Laestadius ut sin nya roman Stöld.

Det är en gripande berättelse baserad på verkliga händelser, som utspelar sig mot fonden av den storslagna naturen i norra Sverige. Det skriver förlaget Romanus & Selling på sin hemsida.
– Stöld är en sårig och svår samisk historia som måste berättas. Flera gånger under skrivandet har verkligheten kommit ikapp, inte minst efter Girjasdomen då hatet och trakasserierna mot samerna och framför allt renskötarna trappades upp ännu mer, säger Ann-Helén Laestadius.

Stöld skildrar en verklighet i en bortglömd och sällan skildrad del av Sverige där renar tjuvjagas, plågas och dödas brutalt, och polisen inte utreder brotten. Där människor ställs mot varandra och desperationen växer. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Författaren och journalisten Ann-Helén Laestadius, född 1971, är same och har sina rötter i Nedre Soppero. Hon är uppvuxen i Kiruna men numera bosatt i Solna. År 2007 vann hon en manustävling och debuterade med ungdomsboken Sms från Soppero. År 2016 kom ungdomsromanen Tio över ett, som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Året därpå vann hon även Norrlands litteraturpris och var sommarpratare i Sveriges Radios P1. Stöld är hennes elfte bok och första roman för vuxna. Läs mer om henne i en intervju på minoritet.se här när hon var aktuell med Augustpriset.(LÄNK)

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-02-04