Artiklar
Moa Backe Åstot. Foto: Rebecca Lund

Ny bok av Moa Backe Åstot

Att vara same, renskötare – och homosexuell, det är fortfarande något av ett tabu, menar Moa Backe Åstot som i sin debutroman Himlabrand skildrar unge Ánte som försöker kombinera släktens traditioner med ett nytt sätt att vara same på.

I huvudet har hon levt med en grupp fiktiva personer sedan tonåren, och berättat deras historier. Men först relativt nyligen förstod Moa Backe Åstot att det var en särskild bok hon höll på att skriva – och att den var viktig. Det skriver hemsidan Boktugg och du hittar hela artikeln här! (LÄNK)

Boken Himlabrand handlar om Ánte, som älskar att vara renskötare. Men han uppfylls också av allt varmare känslor för vännen Erik, och plågas av funderingar om hur han ska kunna kombinera de två sidorna av sig själv. Homosexualitet är nämligen fortfarande ett tabu inom det samiska samhället, enligt Moa Backe Åstot, även om allt fler börjar prata öppet om det nu.
– Samtidigt är det flera lager i berättelsen, det handlar också om att vara same och att tillhöra en renskötarfamilj. Det är ett mansdominerat yrke, där det finns en viss machokultur. Att bo på en liten ort där man känner nästan alla och alla har koll på varandra, med alla de sakerna som ligger över en, då är det fortfarande svårt för många att berätta.

Moa Backe Åstot bor i Jokkmokk och är renägare, precis som huvudpersonen i sin bok, men det är inte hennes huvudsakliga syssla. Hon har också jobbat på fritids, och har samtidigt hela tiden skrivit. Redan som liten gjorde hon böcker med sin mamma. Men de berättelser hon själv fick höra som ung handlade sällan om livet som same. Moa har även skrivit en krönika här för minoritet.se. (länk)

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2021-02-11