Artiklar
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Berättelser från Tornedalen

Hur lever Tornedalen kvar i dig när du flyttat därifrån? Det vill Tornedalen berättar lyfta fram.

 

 

– Syftet är att berätta om den tornedalska identiteten ur fyra individers perspektiv. Och därmed öka mängden tornedalska berättare i landet, säger arrangören Mattias Barsk, i ett pressutskick. 

Under hösten och vintern har fyra personer uppvuxna i Tornedalen skrivit och övat på att framföra sin berättelse. Projekt drivs av Arctic Minds, Mattias Barsk, och har stöd från Kulturrådet och Tornedalingar i Stockholm.

Efter 10 sittningar är det snart dags för premiär. Var och en av berättelserna är mellan 10 och 15 minuter långa. Premiären av framförandet, som från början var tänkt att vara på scen inför stor publik blir nu digital på Tornedalsyran. (länk)

Deltagarna är glada över att ha fått rota runt i sina minnen och tankar.
– För mig har det varit en bearbetning av två jobbiga saker i mitt liv – min pappas för tidiga död och att vi hade svårt att få barn, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

– Jag känner redan att min berättelse har gjort nytta när mina flickor har läst den. Det kändes också bra att få skriva om min kärlek till Tornedalen. Fina minnen kom fram – smörbollar på ängen och turer på älven.

– Det kan vara bra att dela med sig av det glada men också det svårare, alltid har vi något vi fångar upp som hjälper någon annan, säger Anna- Karin Baltzari Danfors som är en av fyra berättare i konstellationen.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-02-09