Artiklar
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

I biktbåset kan du lyssna till kvinnornas berättelser

Ett nybyggt biktbås är utplacerat på isen i Luleå hamn. Där låter konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynen besökarna kliva in och lyssna till några äldre Tornedalskvinnors tankar och liv. 

Den som kliver in i biktstolen får lyssna till nio kvinnor från byn Vitsaniemi i Tornedalen. Deras autentiska repliker är inlästa av män från samma by. Det rapporterar Kristianstadbladet.

Om det inte vore för covid-19 skulle allt ha skett live i Korpilombolo kyrka – det kommer så småningom att ske, troligen i höst. Kompositören och organisten Arno Waschk ska sitta i kyrkan och spela sin musik.
– Männen skulle möta kvinnornas upplevelser, de skulle gå genom männens kroppar. Men alla är i riskgrupp, vi bestämde oss för att göra ett annat verk av det, alla ville verkligen göra något, säger Markus Öhrn som valde att spela in männen när de läste kvinnornas berättelser.

Först skulle biktbåset stå i Korpilombolo kyrka, men när även det stred mot coronarestriktionerna bestämde sig Markus Öhrn för att göra en installation ute på isen i Luleå. "Bikt" får nu avsluta den hyllade Luleåbiennalen, som genomförts trots pandemins alla begränsningar, i sig en manifestation av konstens betydelse, framhåller han.

Intervjuerna till hans eget verk gjordes i somras av poeten David Väyrynen. Förutsättningslöst lät han nio kvinnor, födda mellan 1937 och 1950, från en by i Tornedalen, berätta om sina liv. Att han tidigare, med intonation som en laestadiansk präst, hade gjort lokal succé med sin läsning ur den egna diktsamling "Marken",  bidrog till att skapa förtroende.

Biktbåset står på isen fram till 14 februari. Läs hela artikeln här!

SVT:s reportage! (LÄNK)

Sidan uppdaterad 2021-02-15