Artiklar
Författaren Kerstin Tuomas Larsson. Foto: Hasse Stenudd

Kerstin ger barn sitt språk och sin historia

I sin senaste bok, Mie leekan, leekas sie, och som riktar sig till barn i förskoleåldern skriver Kerstin Tuomas Larsson på meänkieli om när hon som barn åkte skidor klädd i kjol. 

På den tiden spelade inte heller flickor fotboll, de fick nöja sig med att bolla mot en vägg.
– Barn av idag kan jämföra och det här är ett sätt att lyfte fram jämliketstanken för de minsta, säger Kerstin Tuomas Larsson.

Efter sin pensionering blev Kerstin Tuomas Larsson i Pajala, en väldigt produktiv författare.  I november 2020 fick hon motta Rubus Arcticus heders- och förtjänstdiplom för sin kulturella gärning på minoritetsspråket meänkieli.
– Det är så viktigt att det här språket talas och läses även när jag är borta, säger Kerstin Tuomas Larsson.

Just nu skriver hon på en barnbok, Äijitten seikkailu (Gubbarnas äventyr) som blir hennes 19:e bok och den berättar om två gubbar som ska till markanade för att sälja grejer. Den riktar sig till något äldre barn som på meänkieli får ta till sig av gammal tornedalsk kulturhistoria. Dessutom har hon planer på att skriva en berättelse om den spanska sjukan.

När Kerstin var barn tog hennes farmor hand om en liten flicka vars föräldrar och syskon dött i spanska sjukan.
– Den är aktuell så till vida att vi i världen just nu genomlider en coronapandemi. Dessutom är det ytterligare en bit av vår historia.

Boken Mie leekan, leekaks sie, gavs ut med stöd från Statens Kulturråd, det innebär att den även distribueras ut till biblioteken. På omslaget är det tre flickor som åker skidor och är klädda i kjol. När Kerstin Tuomas själv var barn fanns det inte på kartan att flickor skulle åka skidor i lånbyxort eller att de skulle spela fotboll. De fick hålla till med att bolla mot en vägg.
– Genom att jämföra med hur det var förr får barnen sig en tankeställare och det är ett sätt att lyfta fram jämlikhetstanken för barn som ännu inte kan läsa själv.

Hon berättar även om hur man lekte med hemmagjorda trähästar och det fanns inte samma slit och släng mentalitet som härskar idag. Kerstin Tuomas Larsson berättar att vi dag har flygskam, köttskam och hon tror att näst på tur står en klädskam.
– Second-handbutiker har blivit så populära idag. Det är nog viktigt för barn att reflektera att det inte bara är att köpa nytt hela tiden., säger Kerstin Tuomas Larsson.

Mie leekan, leekaks sie, finns nu på förskolarna i Pajala. Kerstin finns även inbokad för åtta föreläsningar för barn på förskolor.
– Men på grund av pandemin tar jag mig ingenstans men det ger mig än mer tid att skriva. Jag känner att jag har mer att ge, säger hon.

HASSE STENUDD

Sidan uppdaterad 2021-02-25