Artiklar
Författaren Elin Anna Labba deltar i årets Littfest. Foto: Hugo Thambert

Littfest har fokus på nationella minoriteter

Littfest 2021 i Umeå blir annorlunda från föregående år, men programmet påminner också en hel del om 2020 års ofullbordade program. Den röda tråden är nationella minoriteter.

Littfest har släppt hela 30 medverkande poeter, författare, musiker och samtalsledare. Årets Littfest blir på många vis en inventering av den norra landsändens litteratur och kultur.
– Detta är förstås en effekt av pandemin, men i ärlighetens namn känns väldigt roligt att lyfta fram litteratur och frågeställningar med avstamp i norr. Årets festival blir något av en norrländsk styrkedemonstration, vilket delvis var idén med Littfest när festivalen startade en gång i tiden, berättar Littfest koordinator Patrik Tornéus på hemsidan för festivalen.

Torsdagens schema ägnas uteslutande åt minoritetsspråksfrågor. Under rubriken Gränslöst: språk, identitet och liv arrangeras den dag om minoritetsspråk, i samarbete med Region Jämtland/Härjedalen, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Västernorrland, som skulle ha ägt rum föregående år – återigen med författarna och föreläsarna Elina Anna Labba, Birger Ekerlid, Angelina Dimiter-Taikon, Bagir Kwiek, Catarina Lundström, Curt Persson och Nina Wähä. Konferencier till det fullmatade programmet är författaren Åsa Larsson.

Torsdagen rundas av med en mäktig föreställning om Nils-Aslak Valkeapää, eller Áillohaš, en portalfigur inom samiskt kulturliv. Som poet, dramatiker, bildkonstnär, ljudkonstnär och musiker bröt han tabun och skapade förnyande konstverk samtidigt som han lyfte upp och förvaltade traditionellt kunnande och skapande.

20 år efter hans bortgång ägnar Littfest och tidskriften Provins nu en samtals- och musikafton åt arvet efter Áillohaš och frågan om hans betydelse för litteraturen och kulturlivet i Sápmi och Norden idag. Medverkar gör poeterna Linnea Axelsson och Niillas Holmberg, författarna Elin Anna Labba och Sigbjørn Skåden, Provins redaktör Carl Åkerlund samt musikern Sofia Jannok. Konferencier är Patricia Fjellgren.

MALIN A JUNKKA

 

 

 

Sidan uppdaterad 2021-03-16