Artiklar
Årets sverigefinnar 2020: Sanna Laakso, Ari Ryynänen, Paula Ehrnebo. Foto: Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Årets sverigefinnar korade

Årets sverigefinnar har idag korats vid en galasändning i radiokanalen Sveriges Radio Finska.

Årets Sverigefinnar har utsetts årligen sedan 2011. Detta för att uppmärksamma personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor. Galasändningen leddes av Natalie Minnevik och Erkki Kuronen

Årets sverigefinne: Ari Ryynänen
”Denna sverigefinske närradioreporter har i flera decennier informerat och roat sverigefinländarna i Göteborgsområdet på onsdagskvällarna. I hans radioprogram för man trevliga samtal, spelar finsk musik och samtalar om aktuella frågor. Lyssnarna kan också skicka hälsningar, gratulationer och framföra musikönskningar. Intäkterna från radioverksamheten används till stöd för den sverigefinska kulturen.”

Årets unga sverigefinne: Sanna Laakso
”Konstnären Sanna Laaksos arbete har bidragit med någonting nytt till sverigefinskhet och är lätt att känna igen. Sanna leker i sin konst med element som berör identitet och är inte rädd att lyfta fram förlegade klichéer och föreställningar om sverigefinskhet. Under 2020 har Sanna som sverigefinsk konstnär medverkat i SVT:s serie Den kreativa generationen. Hennes illustrationer är med i informationspaket Rättighetskassen som är riktat till unga.”

Hederspriset: Paula Ehrnebo
Hederspriset för sitt livsverk tilldelades Paula Ehrnebo. 
”För ett långt pionjärarbete inom den finska språkvården i Sverige. Det började som frivilligt arbete utan finansiering, men senare, under flera årtionden var Paula Ehrnebo chef för Sverigefinska språknämnden, chefredaktör för språkvårdstidskriften Kieliviesti, och viceordförande i Sveriges Språkråd.”

Om Årets sverigefinnar
Årets Sverigefinnar är ett samarbete mellan Sveriges Radio Finska, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen. Utmärkelserna har delats ut sedan 2011.
Läs mer och lyssna: sverigesradio.se/aretssverigefinnar
Repris på söndag kl 16 på P6 i Stockholm och P2 i övriga landet.

Årets sverigefinne och Årets unga Sverigefinne utsågs av en jury bestående av Anne Sseruwagi, kanalchef Sveriges Radio Finska, Päivi Milanovic, redaktionschef för SVT Uutiset, Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet och Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen.

Hederspristagaren Paula Ehrnebo valdes ut av en extern jury som leddes av Päivi Tompuri, fd kanalchef Sisuradio och fd redaktionschef SVT Uutiset.
 

MALIN A JUNKKA

För mer information, vänligen kontakta:
Liisa Tolonen, producent Sveriges Radio Finska 073 7734920
Anne Sseruwagi, kanalchef Sveriges Radio Finska 070 5887281

 

 

Sidan uppdaterad 2021-02-25