Artiklar
Malmfältens Rockklubb består av Björn Pettersson Thuuri, Torbjörn Ömalm, Markus Larsson och Nikolai Äystö. Foto: Sandra Wassara-Hammare

Ny plattform för mångfald

JIEDNA:AJATUKSIA  är en ny konstnärlig digital plattform baserad på den språkliga mångfalden i Gällivare kommun.

 
 
Kulturföreningen Gällivare minoritetsspråksfestival och Malmfältens Rockklubb lanserar en digital plattform i och med att 2020 års upplaga av Gällivare minoritetsspråksfestival ställdes in. Då gav Kulturföreningen Gällivare minoritetsspråksfestival i uppdrag till bandet Malmfältens Rockklubb att producera musik på minoritetsspråken som förvaltas av Gällivare kommun, lulesamiska, nordsamiska, meänkieli och finska.

Till varje språk skulle de samarbeta med en artist som hade en koppling till ett av språken. De inbjudna gästerna är Ailu Valle, Mirja Palo, Ánndaris Rimpi och Pernilla Fagerlönn. Dessutom har David Väyrynen läst in en dikt. Inspelningsprocesserna har dokumenterats av konstnären och filmaren Sandra Wasara-Hammare. 

Projektet döptes till JIEDNA:AJATUKSIA (Ljudtankar) och inspelningarna påbörjades i november, och slutfördes under februari. 5 spår är nu producerade, och kommer lanseras på den digitala plattformen, på söndagkväll. Hemsidan är en helhetsupplevelse, en utställning, ett bildspel, en musikscen och plats för kunskap och reflektion.

Syftet med projektet var att synliggöra språken, och skapa gemenskap och inspiration till den som tar del av upplevelsen. Ett sätt att medvetandegöra vår språkliga historia och hur händelser som våra tidigare generationer upplevt påverkar oss ännu idag.

Den digitala plattformen kommer följas av ett EP-släpp av Malmfältens Rockklubb, i slutet av mars.

Malmfältens Rockklubb består av Björn Pettersson Thuuri, Torbjörn Ömalm, Markus Larsson och Nikolai Äystö.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-02-26