Artiklar
Företagstrion. Foto: Wilma Kumpula Ylipää, Klara Pasma & Tindra Kalla-Liinanki.

Tornelife - Nu vill företagstrion visa upp Tornedalen

Ung företagsamhet lyfter meänkieli och Tornedalen via verksamhet i Luleå. Minoritet.se har pratat med Tindra Kalla-Liinanki som tillsammans med Wilma Kumpula Ylipää och Klara Pasma driver Tornelife UF.

 

De säljer emaljmuggen MEÄN KUPPI, vår mugg, som finns med två olika motiv med texter på meänkieli.
- Från första början var det självklart att vi ville göra något om Tornedalen. Vårt mål är att främja det fina med Tornedalen och meänkieli och visa det för folk säger Tindra.

Nu vill företagstrion vill visa upp Tornedalen. MEÄN KUPPI finns i varianten VÄYLÄ och METTÄ som betyder älv och skog, passande nog är också respektive kopp iklädd namnet i form av ett naturfoto. Trion som alla går på kulturgymnasiet i Luleå sålde ut hela första varulagret inom loppet av ett dygn, andra omgången sålde slut nästan lika fort och nu funderar de på att ta in ett mindre lager att sälja.

De samarbetar med ett företag i Övertorneå, ett samarbete som initierats av ett medvetet beslut att jobba med ett företag som har koppling till Tornedalen. Samtalet fortskrider och växlar mellan erfarenheten av att driva UF-företag, hemlängtan och engagemanget för det språk som Tindra själv inte talar.
- Äldre generationer fick inte prata meänkieli eller finska i skolan. De fick lära sig att det var fult och det har lett till att färre pratar språket nu.

Tindra uttrycker vikten av att inte skämmas över språket, och istället vara stolt över det. Hennes föräldrar fick inte lära sig meänkieli av deras föräldrar, som straffades då de talade meänkieli i skolan. Därför talar inte heller Tindra meänkieli då ingen i hemmet talat språket med henne.
-  Jag kan inte mycket alls, men jag förstår något ord. Det är väldigt synd att det är så. Vi vill med vårt företag också visa att man ska tillvara på chansen att lära sig meänkieli.

Hon hoppas på att lära sig mer meänkieli framöver och konstaterar att kunskapen om tornedalingar, kväner, lantalaiset och meänkielitalande är låg bland hennes jämnåriga.
- Våra kompisar i Luleå har inte förstått vad tornedalingar och meänkieli är. Det enda vi heller lärt oss i skolan själva är att tornedalingar är en av Sveriges nationella minoriteter – inget annat berättar Tindra.

Det är en del attribut som skiljer sig mellan Luleå och Pajala men både bland lärare och andra i det nya nätverket på orten finns tornedalingar.
- Man tänker inte på det, men det finns ju tornedalingar överallt.

Wilma, Tindra och Klara studerar alla på estetiska programmet, studier som inte varit aktuella om det inte var för Tornedalsteatern – Tornionlaakson teatteri. En teater som genomgående arbetar med meänkieli inom verksamheten.
- Det finns olika organisationer och företag som stöttar meänkieli och alla de företagen och organisationerna har påverkat oss. De gör ett bra jobb och ville också göra det och stärka Tornedalen.

Tindra konstaterar att teatern, företagen och organisationerna gett de den inspirationen och den avgörande skjutsen att fokusera sin verksamhet kring meänkieli och Tornedalen. Minoritet.se frågar hur klasskompisarna reagerat på deras driv och initiativ.
- Alla tycker det är roligt och intressant.

Företagarna som går tredje året på gymnasiet fick möjlighet att delta på en digital företagsmässa i finska Uleåborg. Tornelife UF deltog tillsammans med några andra företag från Norrbotten och fick chansen att byta erfarenheter med de andra deltagande samt visa upp sitt koncept och få nya idéer.
- Vi fick äran att vinna pris som Best Visiting Company baserat på en helhetsbedömning av vår presentationsvideo och en intervju med oss.

Alla svenska företag var med och konkurrerade om vinsten i kategorin där det bästa helhetsintrycket vann, levererat av Tornelife UF. En vinst som genererat till en hel del publicitet i olika medier.
- Nu ser folk oss, vad vi gör och vårt mål med det vi gör. Det blir lättare att nå ut med det fina med Tornedalen, svarar Tindra om vad denna uppmärksamhet betyder för dem.

Tävlingen avgjordes i Finland och Tindra funderar över om Tornelife UF kanske hade ett övertag i tävlingen, delvis för kopplingen till Finland. Företagets förankring mot Tornedalen och meänkieli ger företaget något som de andra tävlande inte har, framhåller hon.

Återkommande framgår att företagstrion befinner sig i en tvungen exil berikad av hemlängtan.
- Det känns om att de flesta vill flytta och upptäcka världen men så fort vi flyttade lärde vi oss att uppskatta allt där hemma, den fina naturen och människorna. Flytten fick oss att inse att vi inte vill flytta därifrån.

Tindra fortsätter;
- J
ag kommer bo i Pajala, jag kommer flytta tillbaka hem och det kommer alltid vara min trygga punkt och det är där jag vill bo resten av mitt liv - men det kanske blir att jag vill plugga vidare någonstans först.

Framtidsplanerna är inte nödvändigtvis företagsbetonade, företagstrion har inte bestämt om de kommer fortsätta med verksamheten efter detta och Tindra funderar själv just nu på att bli polis en dag.

LINNEA HUHTA

Sidan uppdaterad 2021-03-03