Artiklar

Corona-anpassad verksamhet på finska boendet i Gävle

På Furugårdens vård och omsorgsboende i Gävle har man byggt en timmerstuga och grillplats så att umgänget med anhöriga och varandra kan fortsätta under pandemin.

- Det är en timmerstuga med sittbänkar och man kommer även in med rullstol på kortsidorna och kan sitta med vid elden. Vi har även fina renskinn att sitta på så det är mysigt, berättar Teija Pettersson, uppdragsledare för finskt förvaltningsområde i Gävle kommun vars uppgift är att informera medarbetare i kommunen om finska rättigheter.

- Där har vi grillat tillsammans med kunder och personal. Vi har grillat finsk korv så klart, men också hamburgare och nu sist så blev det kolbullar med lingon sylt.  Det var väldigt uppskattat. Även anhöriga har lånat den och haft grillning med sina närstående där.

Furugårdens vård och omsorgsboende ligger i Valbo och drivs av Gävle Kommun. Boendet har 124 lägenheter, varav en avdelning är finsk med 9 platser.

Eldstugan invigdes i november 2020
För många finländare är natur, utomhusaktiviteter och levande eld bekanta, och särskilt älskade och viktiga saker. Tanken på Eldstugan var att ge kunderna på den finskspråkiga avdelningen en plats där de kunde sitta tillsammans vid elden, grilla finsk korv och prata om vardagen eller bara om livet, och det förflutna. Det har även grillats Kolbullar med lingonsylt. De flesta finska äldre har minnen och upplevelser av att bada bastu och laga mat på en vedspis, säger Teija Pettersson.

På det finska boendet finns också en aktivitetsansvarig på 50 procent som bara arbetar med aktiviteter tillsammans med finska kunder.
- De spelar bingo, har sittgympa, kastar boll, tar promenader, bakar, lagar mat,  lyssnar på finsk musik, samtalar om livet. De tar till vara på finsk kultur och tradition och firar finska högtider.

MALIN A JUNKKA

 

 

Sidan uppdaterad 2021-03-08