Artiklar
En bild från utställningen som ungdomarna skapat.

Unga romska röster i Sundsvall

Projektet Unga romska röster är ett samarbete mellan Sundsvalls museum och samordnare för nationella minoriteter i Sundsvall som resulterat i en fotoutställning och snart en bok.

Projektet har väckt intresse även utanför Sundsvall. Flera museer, bibliotek och länsstyrelse vill låna utställningen och har blivit inspirerade till egna projekt som belyser romska ungdomars situation.
- Moderna museet, Länsstyrelsen i Västernorrland är två av dem som hört av sig, säger Lejla Porovic, enhetschef Kultur, utställningar och program vid Sundsvalls museum.

Det var i november 2020 som projektet startade med projektmedarbetarna Samantha Selimovic och Ramiz Idic och ett 15-tal romska ungdomar. 

Ungdomarna inspirerades av Åke Ericsons bilder i utställningen Non grata där han dokumenterat romer i Europa under många år. Det var i samband med Erikssons utställning som Lejla Porovic såg ett intresse hos en ny målgrupp.
- Det kom romer dit som kunde referera med bilderna och jag ville fånga upp dessa.

Ungdomarna fotade sina liv under en period och skrev om olika situationer, merparten handlar om diskriminering men även om kultur, familj och stolthet. 

Coronapandemin har satt stopp för mycket i projektet men det har ändå fungerat att göra det mesta digitalt, säger Porovic.

Under våren planerar projektet även att ge ut en bok.
- Vi tror att både utställningen och boken kan bidra till att förebygga diskriminering, stärka demokrati och mänskliga rättigheter, och utgöra en plattform för frågor som rör identitet, säger Lina Landell, kommunikatör i Sundsvalls kommun.

Sundsvalls museum är just nu stängt på grund av Covid-19 men Lejla hoppas snart kunna dela den fina utställningen med besökarna.
- Vi ser verkligen fram emot att välkomna besökare, så snart det är möjligt! 

Till dess besöker du sundsvall.se/ungaromskaroster för mer information. 

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-03-26