Artiklar
Tornedalingarnas flagga. Foto: Hasse Stenudd

Världens tornedaling utsedd

Efter bara tre dagar av fem kan man konstatera att den digitala Tornedalsyran blev en succé. Flera tusen visningar av framträdanden och en stadigt växande skara publik. 
I stället för att sända live under en kväll valde arrangören Arctic Minds, med Mattias Barsk i spetsen, att fördela underhållningen till fem dagar på Facebooksidan Tornedalsyran. 
– Det har varit ett enormt fint mottagande! Efter tre dagars digital festival har vi haft 12000 starter på våra videoklipp. Det är ju mer än Tärendöholmen hade som besökare under sina glansdagar! Nu får vi se hur det går med resten av veckan, men det ser ut att bara bli fler och fler som strömmar till. Och vi har gott om parkeringsplatser, säger Mattias Barsk.
 
Tornedalsyran arrangeras för tredje året i rad och görs med stöd från Kulturrådet, Tornedalingar i Stockholm och Sparbanken Nord. 
 
Festivalen fortsätter under torsdag och fredag och går att se även efteråt då alla programpunkter ligger kvar på Facebooksidan. 
 
Under torsdagsmorgonen avslöjades det också vem som får utmärkelsen Världens Tornedaling.
– För oss i juryn var det ett lätt val i år. Charlotte Kalla. Hon har under hela sin karriär påtalat det tornedalska men kanske särskilt nu på senare tid kunnat prata ännu mer mer om det.
 
– En lite lustig grej är att när jag ringde henne för att meddela det här kom vi att prata om ett mejl som hon skickade till mig när hon var 14. Hon var precis som jag engagerad i både basket och längdskidor och undrade hur jag gjorde när jag valde basket. Jag sa att längdskidor blir långtråkigt och tyckte hon skulle välja basket för ingen förväntar sig det. Jag bad henne alltså sluta, jag är så glad att hon inte gjorde det! Då sa hon när vi pratade nu att  ”Det där är ett bra råd till en tonåring. Att våga gå emot förväntningarna!”. 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2021-03-25