Artiklar

Room with a jew

Room with a Jew är ett nystartat samtalsrum ”av judar, om judar, för alla” på Clubhouse. Samtalet startar varje tisdag klockan 21.00 och håller på en timme.

Clubhouse är en ny social mediaplattform baserat på audio. Man kan när som helst logga in och lyssna på eller starta konversationer med vänner och andra intressanta människor runt om i världen. För att kunna lyssna laddar man ner appen ”Clubhouse”, blir inbjuden av någon som har appen och söker på Room with a Jew.

Negar Josephi, journalist, Petra Kahn Nord, nordisk representant på World Jewish Congress, Anna Nachman, begravningsansvarig på Judiska Församlingen i Stockholm och Eliot Moskowicz webreadktör för MUF drog tidigt igång ett samtal om judiska ämnen på appen. Eliot, som är initiativtagaren, ville diskutera judiska frågor på ett sätt som var intressant för andra judar men som även var öppet för allmänheten.
- Vi vill ha ett samtal där lyssnare kan lära känna olika judiska individer och få ökad kunskap om judendom och judisk identitet. Det är många i Sverige som inte känner till vad det innebär att vara jude, de kanske aldrig träffat en jude tidigare i sitt liv. Vi vill öppna upp och bjuda in andra till våra diskussioner. Det ska vara lite som att hamna mitt vid ett judiskt köksbord och få hör hur det kan låta, säger Eliot Moskowicz.

Hittills har de fyra samtalsdeltagarna diskuterat vad det innebär att vara jude, hur det är att leva och växa upp i ett blandäktenskap (där en den ena i paret är jude och den andra inte), vad Israel betyder för judar, homosexualitet och könsroller inom judendom.
- Att vara jude är förknippat med styrka och stolthet för mig, säger Negar Josephi. En stark gemenskap och kultur som vi har lyckats hålla fast vid trots allt. Vi fortsätter att ge det till våra barn. Vår styrka är att vi har makt över oss själva. Vi kommer alltid att finnas. Jag vill att lyssnarna ska få del av vad judendomen betyder för mig och andra judar.

Alla är välkomna att lyssna och de som vill kan räcka upp handen och ställa en fråga eller komma med en kommentar. Stämningen är avslappnad och det är högt i tak. Intressanta resonemang blandas med humor och skratt.

Efter första samtalet sa en av lyssnarna att hon lärt sig mer än hon gjort i skolan under alla lektioner om judendom och judisk kultur. För samtalsledarna i ”Room with a Jew” var detta ett kvitto på att de gör något viktigt och värdefullt.

Rummet ledde även till att en muslimsk lyssnare drog ihop ett nytt rum där man diskuterade hur muslimer i Sverige kunde inspireras av judar för att leva som en minoritet i ett majoritetssamhälle. Judar, som levt som minoritet över hela världen i flera tusen år, har framgångsrikt kunnat behålla kultur och religion samtidigt som man ofta varit en integrerad och naturlig del av majoritetssamhället.
- Judendom är mer kultur än religion, säger Anna Nachman. Att vara jude är att tillhöra ett folk, man måste inte tro på Gud för att tillhöra den judiska gemenskapen, det är en av våra styrkor.

Room with a Jew kommer att fortsätta så länge samtalsledarna och lyssnarna tycker det är intressant och kul. Val av ämne för varje samtal växer fram organiskt. Efter varje samtal diskuterar samtalsledarna vad som fungerade bra och mindre bra, vad man ska prata mer eller mindre om. Personliga berättelser om vad det innebär att vara jude är något som efterfrågas. Det personliga är det som oftast blir mest intressant och är roligast att diskutera.

PETRA KAHN NORD

Sidan uppdaterad 2021-04-21