Artiklar
Linnea Huhta vill tillsammans med Klara Pasma och Lotta Utter skriva en låt på meänkieli till Melodifestivalen. Foto: Privat

Tar sikte på Melodifestivalen med låt på meänkieli

Pikku piika är en ny låt på meänkieli som hade världspremiär i radioprogrammet Finnmix i fredags.

Klara Pasma som tar studenten i år framför låten Pikku piika som hon skapat musiken till. Den tornedalska låtskrivartrion bestående av författaren ochn poeten Linnea Huhta, läraren Lotta Utter och den redan omnämnda Klara har sedan skrivit texten till låten på meänkieli inspirerade av en svensk text som Klara initialt skrivit till musiken.
 
Fredagen den 9 april hade låten världspremiär i det populära kulturbärande trespråkiga radioprogrammet Finnmix i Meänraatio Sveriges Radio.
- Pikku piika, lilla tjej/ motsv. lilla gumman handlar om ett motstånd till självhat och kroppskomplex där sången sjungs till Klaras 'lilla jag'. Det framgår kortfattat att barn och unga ska skratta och dansa, inte tänka att tjock betyder ful. Det finns så mycket under ytan, ingen tid att hata och genom att älska dig ska jag skydda dig. En visa, en kamp en ljuvlig melodi, förklarar Linnea Huhta.
 
Hur uppstod idén att ta sikte på Melodifestivalen?

- Jag och Lotta kom med idén på Lotta Utters Facebook att vi gör första mellolåten på meänkieli! Samtidigt skrev Klara samma sak på Instagram den 20 februari.
Ett par dagar senare slog jag ihop mig och Klara med Lotta, berättar Huhta.
 
- Vi har jobbat helt digitalt och haft zoom-möten regelbundet. Vi funkar väldigt bra ihop och har koncept för en EP/ ett album nu.
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2021-04-12