Artiklar
Programledare för Ont i gurkan är stand up-komikern, journalisten Pamela Taivassalo (t.v.) och journalisten Anni Riit’aho.

Sveriges Radio bjuder på språkgrodor

Sveriges Radio Finska-lyssnare bjuder på sina bästa språkgrodor  - Ont i gurkan är tillbaka med rövdjur och flytningskris.

Det superpopulära Ont i gurkan-programmet är tillbaka med en ny säsong språkgrodor på Sveriges Radio Finska. Programledarna Anni och Pamela bryter av en grå corona-vardag med språkgrodor som lyssnarna bjuder på. ”Det känns fantastiskt roligt att få jobba med Ont i gurkan igen,” säger Anni Riit’aho i ett pressutskick.

- Vi fick massor av bra respons efter första säsongen. Jag tycker att det känns så skönt att jag inte är den enda i världen som har gjort bort mig när jag pratat. Vi är många, jublar Pamela.

I den nya säsongen får vi till exempel höra om förargliga rövdjur som äter upp växterna i trädgården, samt om flytningskris som väcker starka känslor. Vi får också höra en person som beklagar sig för läkaren att han knarkar så mycket om natten att hans fru inte kan sova. Och lyssnaren "Går igång på att tvätta händer" skakade hand med högsta ledningen efter att ha tvättat händerna, och utbrast "oj, jag är helt våt".  Inte nog med det, samma person passade också på att smörja in (dator)musen med desinficeringsmedel.

Anni och Pamela hade en hel drös med språkmissar kvar efter förra säsongen av Ont i gurkan. Lyssnare och följare i sociala medier fortsatte dessutom att dela med sig av nya språkmissar. Det bästa med Ont i gurkan är just att Anni och Pamela gör programmet tillsammans med publiken.
- I studion får vi skratta så det gör ont i magen åt språkgrodor som kunde ha hänt vem som helst av oss. Det är just det som humorn i programmet bygger på, att detta kunde ha hänt vem som helst som pratar ett nytt språk, säger Anni.

Mycket kan till exempel hänga på att vokalerna blir rätt. Dammigt kanske blev dimmigt. Eller ett hjärtligt ”vad fin!” kanske av misstag blev ett ”va fan!”. Eller hur var det med den gången vid middagsbordet då gästen ville tacka kuken istället för kocken? Och vem är egentligen den där Åke, som drar sin show på t-banestationen Åke-shov? Borde han inte få gå i pension snart?

Vilka språkgrodor fick då Anni och Pamela att skratta högst denna säsong?

Min favoritmiss var den där en impulsiv salsa-dansare sa till sin danspartner: du måste ta mig bakifrån, säger Anni.

Pamela skrattar åt allt, oftast efter att Anni förklarat för henne vad poängen är. Mest skratt fick personen som hade berättat om sitt hål på strumpan, som blev hål i rumpan.
- Ja, det har vi ju alla, ler Pamela.

Ont i gurkan säsong 1 och 2 hittar du i Sveriges Radio Play-appen, på andra poddplattformar samt på Sveriges Radio Finskas hemsida på adressen: https://sverigesradio.se/sarjatjadokumentit.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-04-13