Artiklar
Niklas och Ida Olniansky. Arkivbild: Karin Fingal

Förlag i Lund gör internationell succé på jiddisch

Niklas och Ida Olniansky har under tio år drivit ett förlag som i huvudsak publicerar barnlitteratur på jiddisch. För några år sedan bestämde de sig för att publicera den första boken i Harry Potter serien på jiddisch, och det blev en omedelbar internationell succé.

Paret Olniansky startade förlaget tillsammans med en gemensam vän under studietiden. Syftet var att publicera en tidskrift på det nationella minoritetsspråket jiddisch.
– Det har utvecklats sedan, från att driva en tidskrift till att jobba med några av de absolut största namnen, när det gäller jiddisch, och vi har publicerat verk som skrivits av Tolkien och J.K. Rowling, berättar Niklas Olniansky för SVT.

Förra året blev förlaget en internationell snackis, då de publicerade den första boken om Harry Potter på jiddisch. Boken har sålt i 3 500 exemplar, vilket är stort för ett litet språk som jiddisch, och stort för ett litet förlag som vanligtvis ger ut högst 200 exemplar per titel.

Olniansky Tekst är det enda förlaget i Sverige som ger ut litteratur på jiddisch, och deras verksamhet är unik även internationellt. Det finns en brist på modern och sekulär litteratur på jiddisch, och just därför vill förlaget ge ut populära verk, som den om Harry Potter.

Läs hela artikeln och lyssna på intervjun på SVT.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-04-27