Artiklar
Så här ser priset ut. Konstnär är Bodil Magnusson. Foto: Rita Michelsson

Minoritetsspråkspriset 2021 går till Tornedalsteatern

Tornedalsteatern tilldelas årets Minoritets­språkspris för sitt breda och inkluderande arbete för att tillgängliggöra såväl meänkieli som den tornedalska kulturen.

 

Minoritetsspråkspriset uppmärksammar goda insatser i arbetet med minoritetsspråk och uppmuntrar till fortsatt arbete. Tornedalsteatern får utmärkelsen bland annat för att de inkluderar såväl olika åldrar som olika språkgrupper.

Ur juryns motivering: ”Teatern vänder sig både till barn och vuxna, och med hjälp av textning på scenen kan alla, oavsett kunskaper i meänkieli, ta del av föreställningarna.”

Priset delades ut 5 maj på Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen, som i år hölls digitalt. Prisutdelare var kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Tornedalsteatern arbetar brett och inkluderande i sin strävan att tillgängliggöra såväl meänkieli som den tornedalska kulturen. Teatern vänder sig både till barn och vuxna, och med hjälp av textning på scenen kan alla, oavsett kunskaper i meänkieli, ta del av föreställningarna.Tornedalsteatern är den första tvåspråkiga teatern i Tornedalen. Den bildades 1986. Kansliet finns i Pajala men teatern har verksamhet i hela Tornedalen. 

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-06-18