Artiklar

Judisk Ungdom hittar nya lösningar under pandemin

Många organisationer har haft svårt att hålla igång verksamheten under den mer än ett år långa pandemin. Detta gäller dock inte för föreningen Judisk ungdom i Göteborg, JUGBG.

Den har fått en utmärkelse för att den på ett framgångsrikt och engagerat sätt lyckats anpassa sig till situationen och hålla liv i föreningen under Corona-pandemin.
- Trots att vi inte kunde ses hittade vi lösningar och höll olika event på Zoom och vi var aktiva på sociala medier så att folk inte skulle glömma att vi finns, säger Neomi Algani, föreningens 19-åriga ordförande och tillika vice ekonomiansvariga. Till vardags är hon sistaårselev på gymnasiet.

På programmet stod bland annat frågesporter som anpassades efter det judiska året. Inför Pesach, den judiska påsken, handlade frågorna om uttåget ur Egypten. Till Pesach delade styrelsen dessutom ut goodiebags till medlemmarna, liksom till dem som fyllde 16 år under året. Vid tjänligt väder träffades föreningen utomhus på vandringar där det bjöds på fika. Innan epidemin brukade föreningen ha sabbat middagar, fester och häng.

JUGBG riktar sig till judiska ungdomar i åldrarna 16–19 som bor i eller runt Göteborg med målet att öka gemenskapen hos en väldigt liten grupp.
- Föreningen har funnits en del år men länge varit inaktiv. Det fanns inget engagemang och församlingen i Göteborg gav inte det stöd som behövdes, berättar Neomi Algani.

Det förändrades för cirka fem år sedan när en ny styrelse tillträdde. Den åtta personer starka styrelsen byggde målmedvetet upp föreningen igen, bland annat genom att söka upp sådana ungdomar som inte var aktiva i församlingen. Nu har JUGBG cirka 50 medlemmar, varav 20–30 aktiva.

Föreningens fokus ligger inte primärt på tro och religion utan snarare på att hålla kulturen, arvet och traditionerna – som naturligtvis inte kan frikopplas från religionen -vid liv.
- Många av våra medlemmar är inte troende. Genom oss får de ett nytt och annat perspektiv för att hitta en samhörighet. Vårt stora kontaktnät påverkar ens judiska identitet och betyder väldigt mycket för medlemmarna. Jag är oerhört stolt över att vara ordförande för denna styrelse där alla verkligen har gjort sitt yttersta för att stärka gemenskapen mellan judiska ungdomar i en tid då allt blev annorlunda, säger Neomi Algani.

Utmärkelsen delades ut av JUGBG moderorganisation JUS, Judisk ungdom i Sverige.

JOHN GRADOWSKI

 

Sidan uppdaterad 2021-05-11