Artiklar

Nu finns en kartguide över judiskt liv i Malmö

Nu har Malmö stadsarkiv tagit fram en historisk stadsguide över stadens judiska liv under drygt 100 år.

Stadskartan innehåller nutida och historiska platser med judisk anknytning i staden. Kartan ska kunna användas av Malmöbor, turister och andra besökare, men också av skolor och utbildningar på olika lärosäten. Den finns också på jiddisch tack vare bidrag från Institutet för språk- och folkminnen.

Kartguiden är ett samarbete mellan Judiska församlingen i Malmö, Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö och Arne Järtelius, författare och forskare. Idén kommer från staden Kaunas, Litauen, där de gjort liknande kartor.

Stadskartan kan användas vid olika guidade vandringar i staden. Förhoppningsvis ska den också översättas till engelska och jiddisch.

Idéen föddes i samband med att regeringen beslutade att Malmö stad 2020 skulle stå värd för en internationell konferens mot antisemitism och för hågkomsten av Förintelsen. 
- Jag funderade lite över vad vi på stadsarkivet kunde göra för att på något sätt uppmärksamma detta. Vi har flera arkiv rörande judiskt liv bland annat Judiska församlingens arkiv, men även personarkiv över tidigare verksamma judar i Malmö, samt arkiv över de judar som kom till Malmö i samband med andra världskriget, säger Karin Sjöberg, arkivpedagog på stadsarkivet i Malmö och initiativtagare till den judiska stadskartan.

Kartan kommer att finnas på Judiska utbildningscentret men också på Stadsarkivet och stadens övriga kulturinstitutioner.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-05-18