Artiklar

Antisemitism på Clubhouse

Senaste tiden har en rad svenska diskussionsrum på samtalsappen Clubhouse fyllts av antisemitism.

På plattformen kan användare skapa rum där de kan samtala med andra via rösten,

DN rapporterade 19 maj om att de tagit del av journalisten Negar Josephis bevakningar och inspelningar från en del av dessa samtalsrum. Josephi berättar att hon sett samtalsrum med namn som ”Knulla alla syrianer som stöttar Israel” och rum som till och med hyllat Hitler.

Under den senaste tiden har många teman på samtalsrummen på Clubhouse, ibland med hundratals deltagare, handlat om konflikten mellan Israel och Palestina. Samtalen har dock ofta snabbt skiftat fokus och istället handlat om antisemitiska beskrivningar av judar eller andra folkgrupper.

DN skriver exempelvis att en samtalsdeltagare sagt att ”jag önskar någon dag att det kommer en organisation som dödar judar, då kommer jag bli medlem. Personen svarade han ”självklart” vill vara med och utrota alla judar. På en direkt fråga För Expressen (17/5) berättar Josephi att det på Clubhouse är vanligt att ”unga hetsar om ”sionisthoror” och har profilbilder med Adolf Hitler.

Negar Josephi och Sofie Löwenmark journalist och opinionsbildare, har publicerat delar av de antisemitiska diskussionerna från Clubhouse på Twitter. Efter publiceringen har Josephi själv fått ta emot hot och hat. Exempelvis skapade en person en profil på Clubhouse med en bild där det står ”Död åt Negar” där även Negars profilbild klistrats in.

Antisemitism ökar som regel när konflikten mellan Israel och Palestina blossar upp. I rapporten Israel-Palestinakonfliktens påverkan på antisemitism i Sverige: världsbilder, delegitimering och tankestrukturer skriver Anders Persson, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, att ” Sedan Junikriget 1967 och ännu mer sedan Libanonkriget 1982 har antisemitiska hatbrott, yttringar och kontroverser i Sverige ofta varit kopplade till händelseutvecklingen i IsraelPalestinakonflikten (IP)”. I rapporten om antisemitism från Malmös skolor Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap beskriver Mirjam Katzin, Malmö stads samordnare mot antisemitism att i princip alla intervjuade judiska elever har varit med om verbala eller fysiska angrepp av något slag och att finns en betoning på Mellanösternkonflikten kopplat till dessa trakasserier. 

De judiska församlingarna i Sverige märker också att hotbilden mot judar i Sverige ökar när oroligheter i Israel och Palestina bryter ut. Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, säger i Expressen (17/5) att de judiska församlingarna i Sverige får rapporter från medlemmar att tonen på sociala medier i många fall har övergått till antisemitism. Han säger även att ”det finns två skilda narrativ i konflikten och att båda behöver lyftas fram” Det stora problemet, enligt Verständig ,är när man går från att vara pro-palestinsk till att vara antisemit.

PETRA KAHN NORD

 

 

Sidan uppdaterad 2021-05-26