Artiklar

Jackie Jakubowski hedras med ett nyinstiftat pris

Till minne av kulturtidskriften Judisk Krönikas mångårige chefredaktör Jackie Jakubowski, som gick bort för ett år sedan, har tidskriften instiftat ett pris om 50 000 kronor.

Det kommer att delas ut årligen, till en början i fem år, i samband med hans födelsedag 5 oktober. 

Priset delas ut till en eller flera personer som i Jackie Jakubowskis anda, med nyfikenhet och intellektuellt mod, har utforskat det öppna samhällets förutsättningar, relationen mellan grupp och individ och mellan minoritet och majoritet.
– Ett judiskt sätt att minnas de som ryckts ifrån oss är att minnas vad de lärde oss och världen, säger tidskriftens nuvarande chefredaktör Anneli Rådestad.

Hon pekar på att Jackie Jakubowski i sin gärning poängterade att nyanser räknas, att tolerans, jämställdhet och mångfald bygger rättvisare samhällen, att minoriteter ska stå upp för varandra och tillsammans bekämpa fobier, rasism och antisemitism.
- Priset ska belöna nyfikenhet och intellektuellt mod, något som Jackie genom sin journalistiska gärning har lärt mig och en hel generation skribenter för Judisk Krönika, säger Anneli Rådestad.

Jackie Jakubowski föddes i Szczecin, Polen och kom som flykting till Sverige 1970 efter att ha flytt undan den antisemitiska kampanjen i Polen. Tio år senare utsågs han till chefredaktör för Judisk Krönika. Under hans tid som chefredaktör – 35 år - utvecklades tidningen till att bli ett vitalt forum för kulturdebatt och samhällsfrågor. Jackie Jakubowski skrev även under många år för Dagens Nyheters- och Expressens kultursidor. Som författare skrev han flera essäsamlingar om judisk kulturhistoria, bland andra ”Spår av lamed”, "Ljudet av alef" och "Bortom beit".

Judisk Krönika grundades av bröderna Daniel och Simon Brick, 1932, och är en av Sveriges äldsta kulturtidskrifter. Idag är Judisk Krönika en av de främsta förmedlarna av kunskap om judisk kultur och idétradition. Tidningens ambition är att vara en del av den svenska kulturen och samtidigt slå vakt om det judiska.

En fristående priskommitté utser pristagare, sammankallande är Anneli Rådestad. Övriga ledamöter är bland andra Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen och Nina Solomin, kulturskribent på tidningen FOKUS.

JOHN GRADOWSKI

Sidan uppdaterad 2021-05-27