Artiklar

Barnprogram på nordsamiska

I höst sänds tre nya samiska barnprogramsserier för olika åldrar. Ett av programmen är SVT:s första egna animerade serie Jassabarnen & Gudagåvan

Den bygger på samisk mytologi och är på nordsamiska. Förutom den kommer även realityserien Hästäventyret för ungdomar och Räven för de yngre barnen. Det skriver Sameradion på sin hemsida.

Jassabarnen & Gudagåvan kommer att sändas i åtta avsnitt och är för åldergruppen 7-12 år. Räven är för de yngre barnen och kommer i tolv avsnitt med fokus på ord och musikvideos. Hästäventyret är en realityserie om hästar och ridning där ungdomarna får nya utmaningar. Den kommer i fem avsnitt och är för åldersgruppen 12-16 år.

Exakt datum för premiärerna är ännu inte klart, men de kommer någon gång under hösten. Alla är på nordsamiska men Jassabarnen & Gudagåvan kommer även senare på de andra nationella minoritetsspråken Meänkieli, Jiddish och Romani chib.

Just nu kan du se sista säsongen av Hejolojla där figurerna Räven och Glotten bygger en rymdraket. Se programmet på lördagar i Barnkanalen kl.13.45, eller på SVT Barn eller SVT Play.

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-06-04