Artiklar

Nytt intervjuprogram på SVT

SVT har i en ny programserie undersökt hur väl svenska ungdomar känner till detaljer kring hur romer drabbades av Förintelsen. 

Det visade sig att bara en tredjedel av de tillfrågade svarade att romer ens var drabbade trots att så många som 500 000 avled i olika koncentrationsläger. Det skriver SVT i ett pressmeddelande.
 
Stefano Kuzhicov är vice ordförande för International Roma union och har samlat romer från olika grupper i Sverige i en gemensam protest mot regeringens hantering av Förintelsen. 
- Jag är inte förvånad, säger Kuzhicov i programmet ”Möte med … Ame Maladjuvas …" som sänds i SVT med start 30 augusti 2021. 

Ungdomarna som tillfrågades i studien var i åldrarna 13-16 år. 
- Många känner inte till något om detta. De har inte lärt sig om att även romer blev utsatta för Förintelsen. Men det är kunskapsluckor som även äldre har, det gäller inte bara barn, säger Kuzhicov i programmet. 
 
Vems ansvar är det?
 
- Romer har ett ansvar att berätta om detta och ge information om vad som hänt. Men det är framför allt forskningen som är skev. Nu har romer börjat forska också och den framför vi. Romer utsattes för Förintelsen av samma anledning som judar. 
 
I undersökningen som SVT genomförde inför ”Möte med … Ame Maladjuvas …" fick 111 ungdomar tre svarsalternativ på varje fråga och de svarade på tid, tio sekunder per fråga. 

Undersökningen visade också att bara ett fåtal kunde svara att Förintelsen inleddes redan 1933 (sex procent) och att 2 augusti är romernas minnesdag för Förintelsen (tio procent). 
 
”Möte med … Ame Maladjuvas …" är ett intervjuprogram där SVT:s programledare Dusan Marinkovic möter 16 gäster i kvartslånga studiosamtal. 

Programserien sänds i SVT 2 kl 18:00 med start 30 augusti men på SVTPLAY kan man se samtliga 16 avsnitt från den dagen. 
 
MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-09-10