Artiklar

Nu har Luleå ett äldreboende för finsktalande

Den 1 mars öppnades det nya Kronans vård- och omsorgsboende i Luleå, en egen avdelning för finskatalande.

- I 30 års tid blev vi tre gånger lovade ett eget omsorgsboende men varje gång svek kommunen oss. Det kostade mig två sjukhusresor med hjärtinfarkt, säger Ulla Posti, som engagerade sig med allt det hon hade i striden för ett äldreboende med egen avdelning för den finskspråkiga minoriteten i Luleå.

På Kronanområdet en ny stadsdel vuxit fram. Efter bergssidan till det gamla Lv7-området pekar höghusen mot skyn, lite mer låglänt anländer känslan av en byggarbetsplats. Här byggs något som kan vara kontorskomplex eller hyreshus. Vid en dörr till en stor nybyggnation står en av enhetscheferna på omsorgsboendet, Anna-Greta Engström, med öppen dörr och vinkar för att vi ska hitta rätt. På gårdsplanen arbetar en traktor med planering av grönytor som så småningom ska anläggas här.

Väl inne i foajén möter även undersköterska Vuokko Järvelä upp, minoritet.se har tagit med oss Ulla Posti, som i många år genom finska föreningen, finska pensionärsföreningen och kyrkans finska församling, kämpat för att få till stånd en egen avdelning inom äldreomsorgen för dem i Luleå som har finska som modersmål. Idag bor hon själv i ett av Luleå kommuns trygghetsboenden.

Med tanke på covid-19 smittan, man vill inte ha in det i brukarnas boenden, hittar vi ett bord i den stora samlingsalen i anslutning till foajén, här finns även ett café.
– Här kan vi sedan pandemin är över även ordna med dans, säger Anna-Greta Engström och blickar utöver de rymliga lokalerna.

Det är första gången som Ulla Posti besöker det nya vård- och omsorgsboendet, hon säger sig vara lycklig över att engagemanget till slut gav ett lyckat resultat.
– Från början förstod sig inte politikerna alls hur viktigt modersmålet är för alla. De frågade oss var vi skulle hitta brukarna. När avdelningen Älgen för finsktalande brukare öppnades blev det fullt på en gång och det är många som står på kö, säger Ulla Posti.

I Kronans nya boende finns i dag totalt 126 brukare på 130 anställda. Nu håller man på att öppna ett övergångsboende.
– Vi har gått fram försiktigt på grund av pandemin och de brukare som är på väg till Koronan ska vara fullt vaccinerade innan de anländer, säger Anna-Greta Engström.

Hennes mamma föddes i Rovaniemi och pappan i Haparanda så hon behärskar både finska och meänkieli. På avdelningen Älgen finns plats för nio brukare. Även Vuokko Järvelä, med över 30 år i yrket jobbar på avdelningen för den finsktalande minoriteten
– Jag pratar finska med brukarna, matsedeln skrivs på finska och vi spelar finsk musik för brukarna. På grund av pandemin har vi inte kunnat ta in dem som bedriver aktiviteter i boendena, även i hemmen, för att muntra upp och för att bryta ensamheten, säger Vuokko Järvelä.

Enligt Anna Greta och Vuokko känner brukarna på Älgen sig tryggare och mer sammansvetsade som enhet då de är omgivna av sitt hemspråk.
– Vi ser att de har mycket gensamma samtalsämnen som jakt, bärplockning, fiske, vedhuggning, bakning och handarbete, säger Anna- Greta Engström.

Vuokko Järvelä berättar att hon får känslan av att ha ett väldigt värdefullt jobb, att hon får göra skillnad.
– Vi finns alla här för varandra och jag tycker så mycket om mitt jobb, säger hon.

– Det är viktigt att får kontakt med språket och då får vi även kontakt från hjärta till hjärta. Brukarna blir sedda, bekräftade och framför allt förstådda på sitt eget språk, säger Anna-Greta Engström.

De har även märkt att de anhöriga blivit positiva till att föräldrarna får omsorg på sitt hemspråk och förtäljer att de lagt märke till hur brukarna mer och mer går över till sitt modersmål.

Ulla Posti sitter och lyssnar till samtalet. Hon har hunnit bli 82 år och tycker det är fantastiskt att hon tillsammans med andra, efter 30 år kamp, nu fått till ett äldreboende för minoriteter.
– Vi får väl se var gubben och jag hamnar till sist. De känns förhoppningsfullt att ha möjligheten att få åldras på sitt eget språk. Kan vara att vi i framledes någon gång glider fram i en finsk tango på det här golvets tiljor, säger Ulla Posti.

HASSE STENUDD

Sidan uppdaterad 2021-09-15