Artiklar
Rosita Grönfors: Foto: Fredrik Sandberg/TT

Möt Rosita Grönfors i en ny podd

På 1970-talet startar kvinnojoursrörelsen som en reaktion på mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Allt fler kvinnojourer bildas och i början på 2000-talet startar Rosita Grönfors Sveriges första kvinnojour för rom- och resandekvinnor i Sverige. Möt henne i en ny podd.

I dag finns det runt 300 kvinnojourer i Sverige, som hjälpt en mängd utsatta kvinnor och bidragit till att förändra svensk lagstiftning. 

I avsnittet intervjuar radiojournalisten Emma Ikekwe forskaren Viveka Enander om kvinnojourens historia. Hon träffar också Rosita Grönfors, grundaren av Sveriges första kvinnojour för rom- och resandekvinnor i hennes lägenhet i Stockholm.

Producent är Emma Ikekwe och exekutiv producent är Tove Leffler.

Du hittar podden med Rosita här!

Läs också en intervju med Rosita som minoritet.se gjort tidigare.

För att läsa mer på samma tema, besök www.kvinnohistoriska.se/kvinnansplats.

 
Om podden:
Aktivism, hungersnöd, förbjudet sex, facklig kamp, häxjakt och mycket mer. Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – med staden som fond. Med platsen som ingång lyfter vi kvinnohistoria – i säsong två gör vi bland annat nedslag på basketplanen, i taxibilen, på kvinnojouren och skönhetstävlingen. 

Om syfte och målgrupp:

Stockholm Kvinnohistoriskas mål är att kvinnohistorien ska bli en del av allmänbildningen, en naturlig del av vår kunskapsbank. Podden är ett sätt att tillgängliggöra historien för en bred målgrupp. Det kryllar av historier om kvinnor överallt – med Kvinnans Plats vill vi lyfta fram dem i ljuset. 
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2021-08-31