Artiklar

Nu ska romska boplatser i Västernorrland kartläggas

È Romani Glinda ligger i startgroparna med att starta ett samarbetsprojekt med  Västernorrlands museum och den romska föreningen Djele Djelem Lungone Dromenca i Sundsvall, samt Sundsvalls kommun. 

Projektet handlar om att kartlägga olika romska boplatser i Västernorrland och romers kulturarv.

Fler och fler regioner i Sverige har blivit inspirerade av att på olika sätt belysa romer i Sverige. Många romska föreningar har synliggjort sig själva i olika städer runt om i landet, det har i sin tur gjort att många regioner får upp ögonen på en nationell minoritet som har en 500 årig närvaro i landet nämligen romer och resande. 


En sådan kartläggning har tidigare gjorts i samarbete mer romer och resande tillsamman med Bohuslänsmuseum, då grävde man ut resandeboplatsen i Snarsmon.
-  Där deltog vi från È Roman Glida ERG och dokumenterade det i vår tidning, säger Fred Taikon från ERG.

Läs mer! http://www.romaniglinda.se/images/tidningar/2004/5-2004.pdf

- Nu vänder vi oss till er för att få hjälp med att få kontakt med er som kanske har bott i Västernorrland eller er som har eller haft släktingar som bott där. Kanske har ni en berättelse som vi gärna lyssnar på, roligt vore det om det finns gamla bilder som ni kan dela med er av, säger Taikon.

Städer och samhällen som ingår i Västernorrland är främst Sundsvall, Ånge, Timrå, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik och Sollefteå och områdena omkring dessa.

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-08-27