Artiklar
Konstnären Sandra Englund, Gävle. Foto: Privat

Hon vill uppmärksamma den dolda sidan av Sveriges historia

I samband med minoritetsveckan i Gävle kommer konstnären Sandra Englund presentera sitt projekt där hon utforskat identitetsprocesser kopplade till sin resandesläkt och historia.

Region Gävleborg utlyste under våren 2021 särskilda uppdrag kopplade till Sveriges nationella minoriteters kultur och språk där ett antal kulturskapare fick uppdrag. Sandra Engund, engagerad i romers rättigheter, är en av dessa. Minoritet.se ställde några frågor till henne med anledning av detta.

Hur uppstod idén?

- I och med att jag släktforskar blir jag mer och mer ödmjuk inför att jag har fått livet. Då jag dessutom upptäckte att jag tillhör minoriteten resande, den först anlända gruppen av Romer i Sverige, och läste på om Sveriges historia sedan 1500-talet och hur denna folkgrupp, mina anfäder, har blivit behandlade och utsatts för blir jag ännu mer tacksam över att jag har blivit till. Att mina föräldrar blev till till, att vi fått växa upp med våra föräldrar osv. I våras gick jag en kurs på Högskolan i Dalarna, "Berätta med film om kulturarv och historia". Det gav mig så mycket material, tankar och känslor att det bara måste få bli en utställning.

Vad vill du uppnå med detta?

- Jag vill uppmärksamma den stora delen av befolkningen som inte känner till den mörka, eller den dolda, sidan av Sveriges historia. Jag vill få individer att känna att VARJE liv räknas och är viktigt. Mitt liv, ditt liv och de andras liv. Utan våra förfäders liv hade varken du eller jag funnits till - oavsett vilka de var.

Målgrupp?

- Alla kommer kunna att ta del av den utifrån sin ålder och perspektiv, rent visuellt. Men främst är den riktad till unga vuxna och upp till pensionärer, tillhörande en minoritet eller en majoritet.

När ska detta vara klart?

- Helst skulle jag vilja ha vernissage i samband med den 29 september i och med att det av många ses som De resande folkets dag. Veckan därpå är det minoritetsvecka här i Gävleborg och det är då som verket ska presenteras.

Hur ska det presenteras?

- I form av en utställning med fotografier och texter kopplade till historien, främst 1900-tal. Den skapas för att kunna hänga i en offentlig miljö och gärna utomhus. Jag vill att alla ska kunna ta del av den eller bara råka gå förbi den av en händelse, stanna upp en stund och tänka.
 
Respektive uppdrag ska kunna tillgängliggöras publikt i någon form, eventuellt gärna redan under den minoritetsvecka som är planerad i Gävleborg under veckan 40.
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2021-09-03