Artiklar

Finsk-samisk vigselmiljö invigs 7 september

Genom ett uppdrag till två lokala konsthantverkare erbjuder Örnsköldsvik nu par som vill viga sig borgerligt i en finsk-samisk inspirerad miljö att göra det i stadshuset Kronan.

Örnsköldsviks kommun ingår i finskt respektive samiskt förvaltningsområde. Med det följer att kommunen bland annat ska arbeta för att stärka dessa nationella minoriteters språk, kultur och identitet. 

Textilkonstnären Kaija Orava har vävt en rana i finsk tradition och möbelhantverkaren Birgitta Ricklund har tillverkat ett vigselbord som knyter an till samisk kultur. Tillsammans har de båda, genom en kreativ dialog under hela processen, skapat en miljö som ger en stämningsfull inramning till en minnesvärd ceremoni. 

Vigselmiljön är givetvis öppen för alla par, inte enbart personer med finskt eller samiskt ursprung. Detta skriver kommunen i ett pressutskick.

Media hälsas välkomna till invigningen:

Dag och tid: Tisdag 7 september, 12:30-13:00.
Plats: Stadshuset Kronan, Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik.
Medverkande: Invigningen förrättas av kommunalråd Per Nylén. Vid invigningen medverkar även konstnärerna Kaija Orava och Birgitta Ricklund. (inbjudan till invigningen riktar sig till särskilt inbjudna och media)

MALIN A JUNKKA

Sidan uppdaterad 2021-09-02