Artiklar

Premiär för Skottes musikteater som tolkar Mäki Sjöberg

Den 16 februari var det urpremiär för Tornedalssviten, som Skottes Musikteater tagit fram baserad på poesi av Majvor Mäki Sjöberg, månadens författare i Gävleborgs län i januari 2022. 

Region Gävleborg utlyste under våren 2021 särskilda uppdrag kopplade till Sveriges nationella minoriteters kultur och språk där ett antal kulturskapare fick uppdrag. Skottes Musikteater i samarbete med Majvor Mäki Sjöberg.

Minoritet.se ställde i höstas några frågor till Skottes teater som inledde samarbetet den 21 september.

Hur kom det sig att ni gör det här projektet? 

- Skottes Musikteater jobbar i hela Gävleborg och vi är intresserade av människors olika liv här. Vi söker upp människor på olika vis. Det blir samtal och reflektioner, skratt och allvar när vi ses både på vår teater Spegeln, i Gävle, men också på andra ställen. Genom att arbeta med till exempel repetioner på skolor får vi direkt respons på vårt arbete och i samtal med barnen skapar vi den färdiga föreställningen. Vi arbetar också med teater där folk bor, i bostadsområden i tätorten eller i bystugor på landsbygd. När det så gavs en möjlighet via Region Gävleborg att få arbeta med någon av minoriteterna i regionen så ville vi ta den chansen. Vi är ständigt nyfikna och intresserade av att lära oss från andra, mötas och utvecklas, svarar Eva Janstad, producent.


Har ni minoritetsbakgrund?

- Skottes Musikteater består av tio personer med olika bakgrund. Finland finns med några generationer bak, men ingen klassar sig som tillhörande någon minoritet idag. Vi spelar en pjäs som heter "Kainos sång" skriven av Kaino själv. Hon var en av de 74000 ensamkommande finska barn som kom till Sverige under kriget. Det är en starkt berörande handling, som tyvärr är aktuell även idag, för andra barn från andra länder och för oss som är här och tar emot. Vi är öppna och intresserade av hur mänskliga rättigheter omsätts i praktiken och alla människors lika värde. 

Kände ni till Majvor Mäki Sjöberg innan detta?

- Ja vi känner till henne. Projektet har inte startat än men vi kommer att träffa Majvor för första gången  21 september. Det blir musikerna/skådespelarna Mats Jadin och Ove Zacco Andersson som kommer att jobba med musik till Majvors texter. 

Vad hoppas ni uppnå med projektet?

Från början var tanken att även gruppen WAO från Norrbotten skulle medverka. Både Susanne Rantatalo och Majvor M S har relationer till Kaunisvaara, så det hade kunnat bli ett fint möte. Men vi har fått lära oss att saker flyttas i tid och ändras mest hela tiden under pandemin, så bara för någon vecka sedan visade det sig att vi inte kunde finna dagar för att sammanstråla. Vi hoppas innerligt att det kan komma andra tillfällen för detta. Det vi gör nu är som sagt att Skottes Mats Jadin och Ove Zacco Andersson möter Majvor M S. De kommer att prata om hennes texter, bakgrund och kultur, men även om Mats och Oves upplevelser av natur, musiken och kulturella uttryck och inte minst livet - att vara människa. Det är ju trots allt när vi talar om våra liv som vi möts på riktigt - oavsett etnisk bakgrund, kultur eller andra grupperingar. Det är där ett spännande möte kan uppstå och det är kanske det viktigaste med hela projektet. Det kommer att ta sig uttryck i att Mats och Ove lägger musik till Majvors texter, om det sedan blir som visa eller stämningsvis återstår att se.

Hur ska ni "visa" upp detta, är det i samband med minoritetsveckan v 40?

Vi kommer att till vecka 40 ha en filmsnutt som beskriver arbetet, men sedan är tanken att vi lägger ut musiken på olika nätbaserade kanaler. Siktet är inställt på slutet av oktober/november för premiär på nätet.


Vad gör ni i övrigt? Var finns ni? 

- Skottes hemmascen Spegeln,  finns i Gävle. Ursprunget för urskottarna var Luleå, men när så det kommunala stödet minskade på sjuttiotalet samtidigt som Gävle kommun bjöd in Skottes Musikteater att jobba under bra villkor, så flyttade gruppen dit och är kvar än. Det är flera nya skådespelare/musiker i gruppen idag, men Kalle Zerpe är med sedan Luleåtiden. Skottes Musikteater har flera olika musikteaterföreställningar på repertoaren, främst för barn och unga, men även för äldre, avslutar Eva Janstad.
 
MALIN A JUNKKA
Sidan uppdaterad 2022-02-17