Artiklar

Nu finns samiska brädspel på biblioteken i Västerbotten

Regionbibliotek Västerbotten har tillsammans med Norsjö bibliotek tagit fram fyra samiska brädspel och delat ut dem till alla folkbibliotek i Västerbotten.

På torsdag den 9 september mellan kl 15.00-17.00 finns den samiska kulturbussen Julla Májja på plats utanför Norsjö bibliotek, och då kan alla som vill komma och premiärspela – antingen i bussen eller på biblioteket.
– I det här projektet förenar vi gammal kultur med ny, säger Johan Sundlöf biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten. Dessa spel har spelats under mycket lång tid över Sápmi, med de spelplaner och pjäser som stod till buds: stenar, täljda pjäser eller pjäser snidade i horn. I dag printar vi pjäserna i 3d-skrivare.

Jenny Lindmark Svedgård Regionbibliotek, som tillsammans med Cecilia Ström och Samuel Lindberg på Norsjö bibliotek har tagit fram grafik och designat spelen, säger:
– Brädspel som fenomen finns i folkbibliotekens kultur sedan lång tid tillbaka. Säg ett bibliotek som inte äger ett schack, så varför inte ett Lágesvuon-Sáhkku? I den här versionen strider 15 krigare mot varandra, gálgut mot olbmát – det vill säga kvinnor mot män.

Som spelare skapar man själv sina tillbehör, till exempel spelpjäser, med en 3d-skrivare. För de bibliotek som inte äger en 3d-skrivare finns möjligheten att låna en sådan från Prosumentbibblan – ett mobilt bibliotek i Västerbotten med fokus på skaparkulturen. Detta enligt ett pressutskick.

På Prosumentbibblans webb finns mer information om brädspelen samt allt du behöver om du själv vill skapa dem. https://sites.google.com/regionvasterbotten.se/prosumentbibblan/samiska-brädspel?authuser=0

MALIN A JUNKKA

 

Sidan uppdaterad 2021-09-08